Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaDemograf: Najveći problem koji će pokazati Popis nije pad broja stanovnika

Demograf: Najveći problem koji će pokazati Popis nije pad broja stanovnika

U petak će napokon biti poznati rezultati Popisa stanovništva 2021., a hrvatski demograf Anđelko Akrap, koji godinama upozorava na loše demografske trendove, siguran je da će novi popis pokazati da imamo ispod četiri milijuna stanovnika.

Prema podacima Popisa stanovništva 2011. godine, u Hrvatskoj je živjelo 4.284.889 stanovnika.

“Sigurno je da ćemo imati ispod četiri milijuna stanovnika. Imamo dugogodišnje prirodno smanjenje stanovništva, daleko više umrlih nego rođenih, i tako godinama. Uz to, imali smo val iseljavanja, zatvara se velik broj osnovnih škola, svi ti negativni učinci su očiti i utječu na pad broja stanovnika”, govori za Index demograf Anđelko Akrap.

Ističe da će brojka stanovnika koju će sutra objaviti DZS, biti posljedica dugogodišnjih nepovoljnih trendova. No, navodi da je puno važnije od broja stanovništva njegova struktura, koja je loša.

“Za gospodarstvo vam je najbitnija struktura stanovništva. Imamo vrlo loše demografske trendove. Imamo velik udio starijih stanovnika, a mali udio djece. To ima reperkusije na ekonomiju, manje se troši ondje gdje imamo više staračkog stanovništva. Problem je ono što će Popis stanovništva pokazati, a to je da nam se jako smanjio broj stanovnika u dobnoj granici od 0 do 14 godina”, kaže Akrap.

MD/foto M.D.

- Oglas -