Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaDALMACIJA Zahvaljujući Boranki, posađeno više od 100 tisuća sadnica

DALMACIJA Zahvaljujući Boranki, posađeno više od 100 tisuća sadnica

​U Donjem Sitnom je subotu je održana šesta ovogodišnja Boranka, akcija pošumljavanja požarišta Dalmacije, u kojoj je uz 200-tinjak volontera sudjelovao i kanadski veleposlanik Alan Bowman​, a u tri godine postojanja projekta posađeno je više od 100 tisuća sadnica.

​Danas se pošumljavalo područje splitskog naselja Donje Sitno, točnije požarište iznad groblja i crkve Presvetog Trojstva.​

Veleposlan​ik Kanade, Nj.E. Alan Bowman​ je novinarima izjavio kako mu je to treća po redu Boranka na kojoj sudjeluje​ od kada je došao u Hrvatsku​. Istaknuo je da je Kanadi jako bitno saditi stabla jer su stabla jedan od mogućih rješenja za klimatske​ probleme.

“Stabla apsorbiraju ugljik, što je dobro za okoliš, a i Kanada uvijek podupire takve vrste projekata”, rekao je i dodao kako je vrlo ponosan što požare u Dalmaciji gase upravo kanadski zrakoplovi. “Volimo gasiti požare​, a nakon toga volimo posaditi stabla”​, poručio je Bowman.​

​Poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i idejni začetnik Boranke Dan Špicer je rekao da će tijekom subote biti posađeno nekoliko tisuća sadnica i dodao da je u pošumljavanju, od 2018. do danas, sudjelovalo više od osam tisuća volontera. Do sada je, kaže, posađeno više od 100 tisuća sadnica na ukupnoj površini većoj od pedesetak hektara.

“Osim sadnje požarišta mi preko ljeta organiziramo i akcije zalijevanja. Danas smo sadili pinjol, a do sada smo sadili i hrast crnike, hrast medunac, jasen, dalmatinski i crni bor. Sadnice se sade ovisno o terenu, što je do sada tamo raslo, ali ovisi i o nadmorskoj visini na kojoj se sadi. Mi sadimo isključivo ono što nam struka kaže i autohtone vrste”, istaknuo je Špicer dodavši da im je do sada uvijek odaziv volontera bio odličan.

Organizatori kampanje Boranka su Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor. To je zadnja ovogodišnja akcija, a ukupno 29. po redu akcija pošumljavanja požarišta Dalmacije od 2018. od kada je ​projekt i ​poče​o.

​​Akcija je počela u 10 sati​, a uz splitske izviđače Odreda pomoraca Jadran u pošumljavanju su sudjelovali studenti i profesori Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu (KIFST), učenici I. i III. gimnazije iz Splita te drugi građani. Akciji su se pridružili i zaposlenici tvrtki Radenska Adriatic i FINA, koje su Glavni PoBORitelj​i Boranke te zaposlenici tvrtke AKD, koja je Borankin NeoBORivi Pomagač.​

Iako je bio najavljen da će sudjelovati u akciji, splitski gradonačelnik Ivica Puljak, danas nije stigao u Sitno Donje.

Boranka je najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta koja je potekla upravo iz Splita, a u međuvremenu se proširila i na ostale dalmatinske gradove.​ Kao pokrovitelji podržavaju ​je ​Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.

Hina/: foto Pixabay

- Oglas -