Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaMILANOVIĆ UZ PORUKU "DA SE NE ZABORAVI" PODSJETIO: Na današnji dan je...

MILANOVIĆ UZ PORUKU “DA SE NE ZABORAVI” PODSJETIO: Na današnji dan je Rimskim ugovorima Dalmacija izručena Mussolinijevoj Italiji

Hrvatski  predsjednik Zoran Milanović na svojem je Facebook profilu u ponedjeljak, uz poruku “Da se ne zaboravi”, podsjetio kako je na današnji dan 1941. Ante Pavelić potpisivanjem Rimskih ugovora izručio najveći dio Dalmacije fašističkoj Italiji, i s njom gotovo 400 tisuća Hrvata.

“Da se ne zaboravi. Na današnji dan 1941. Ante Pavelić je Rimskim ugovorima izručio Mussoliniju najveći dio Dalmacije, u kojem je živjelo skoro 400.000 Hrvata. Svečanom činu potpisivanja u rimskoj Palazzo Venezia nazočila je cijela ustaška vlada. Da se ne bi mislilo kako je to bio samo vješt taktički manevar, po jačemu ‘iznuđeni predračun’, uz namjeru da se u prvom trenutku talijanske slabosti računi izravnaju u našu korist, svjedoče dokumenti o Pavelićevim (još galantnijim u korist fašista) izdajničkim naumima iz 1927. Punu godinu dana prije atentata na Stjepana Radića i poslanike HSS-a u Beogradu. Konstanta u misli i nedjelu. Da se ne zaboravi…”, stoji u Milanovićevoj objavi.

Hina / foto Facebook

- Oglas -