Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaRIVIJERABrelaČUVARI BAŠTINE Breljanski učenici izradili slikovnicu o legendama Crnoj vili, Šakanu i...

ČUVARI BAŠTINE Breljanski učenici izradili slikovnicu o legendama Crnoj vili, Šakanu i Šorku koja će se dijeliti po hotelima

Danas iz tiska izlazi željno iščekivana slikovnica “Crna vila, Šakan i Šorko” koja je ove godine izabrana na natječaju Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Riječ je o zavičajnoj slikovnici koja se tiska pod pokroviteljstvom spomenutog Centra izvrsnosti i TZ-a, a zanimljivo je da su je radili učenici Osnovne škole dr.Franje Tuđmana.

Projekt Čuvari baštine namijenjen je upravo darovitim učenicima, a tema je bila skrivena blaga mista moga, u čemu su se breljanski osnovci, pod mentorskom palicom učiteljice Gorane Babić i Vanje Sokol, jako dobro snašli. Istražili su i prikazali pomalo zaboravljene breljanseke legende koje su kroz tekst i sliku odlučili spasiti od zaborava. Kako doznajemo od učiteljice Babić, bit će tiskane u hrvatsko-engleskoj inačici, a njena se prezentacija očekuje 2.lipnja u Solinu.

Šakan je, inače, izvorno ime kamenog simbola Brela, a sam naziv je nastao i koristio se zbog činjenice da je bio prirodno stanište sredozemne medvjedice, monachus monachus, danas skoro izumrle vrste, u narodu popularno nazivane raznim mitskim nazivima poput ovoga naziva Šakan.

Često su ga upotrebljavali u svojim prijetnjama poput “Odni’će te Šakan!” ili “Odni’će te morski čovik!”. Te prijetnje su često upućivane maloj djeci s namjerom da ih odvrate od samostalnih odlazaka na more da se ne bi dogodila kakva nesreća. Neķi stari Breljani vele da ime Šakan dolazi iz izgleda samog kamena jer izgleda kao stisnuta šaka koja viri iz mora.

Šorko je lokalni entitet (demon/đava/mitsko biće…) koji je u Brelima pratio ljude i plašio ih, a u par navrata se i hrvao s njima. Većina starih Breljana kaže da su Breljani plašili djecu sa Šorkom i to na posebnim mjestima na kojima su htjeli da djeca ne odlaze.

Zbog turističke vrijednosti koju nosi, projekt je dobio podršku Turističke zajednice općine Brela i Općine Brela, te uz njihovu pomoć slikovnica će naći put do lokalnih hotela i lokalne zajednice.

Ivona Ćirak

- Oglas -