Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaCOVID -19: Hrvatska donira milijun eura za razvoj cjepiva, ukupno prikupljeno 7,4...

COVID -19: Hrvatska donira milijun eura za razvoj cjepiva, ukupno prikupljeno 7,4 milijarde

Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak hrvatsku donaciju od milijun eura, uz dva milijuna eura koje je Hrvatska već osigurala na nacionalnoj razini za istraživanje i razvoj cjepiva, a ukupno je na virtualnoj donatorskoj konferenciji za razvoj cjepiva protiv koronovirusa obećano 7,4 milijarde eura.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je bila domaćin virtualne donatorske konferencije, objavila je da je ukupno prikupljeno 7,4 milijarde eura za razvoj i istraživanje cjepiva protiv novog koronavirusa.

Proklamirani cilj konferencije bio je prikupiti u prvoj fazi 7,5 milijardi eura temeljnog kapitala, od kojih će se četiri milijarde izdvojiti za razvoj cjepiva, dvije milijarde za liječenje i milijardu i pol za testiranje.

“Uspjeli smo. Imamo 7,4 milijarde eura doprinosa”, izjavila je von der Leyen.

Hrvatski premijer Plenković je rekao da “uz dva milijuna eura koja smo osigurali na nacionalnoj razini, za ovu konferenciju doniramo još milijun eura”.

On je u svojem video javljanju rekao da Hrvatska, koja obnaša rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a “ima čast podržati ovu inicijativu”.

Podsjetio je da je prva zabilježena karantena u povijesti ona u Dubrovniku 1377. i da se ista metoda i danas koristi za borbu protiv Covida 19.

Također je istaknuo ulogu Andrije Štampara, jednog od utemeljitelja Svjetske zdravstvene organizacije, zatim spomenuo uspjeh Interdisciplinarnog tima hrvatskih znanstvenika koji je odredio sekvencu genoma virusa uzročnika covid-19 infekcije, što će omogućiti određivanje izvora zaraze i njeno praćenje te terapeutsko-vakcinacijski projekt koji razvija znanstveni institut iz Splita MedILS.

Hina / foto screenshot

- Oglas -