Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKCOPERNICUS SLUŽBA ZA KLIMATSKE PROMJENE Siječanj 2020. najtopliji ikad u Europi

COPERNICUS SLUŽBA ZA KLIMATSKE PROMJENE Siječanj 2020. najtopliji ikad u Europi

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S) potvrđuje da je globalno siječanj 2020. izjednačen sa siječnjem 2016. kao najtoplijim zabilježenim siječnjem. U Europi je siječanj bio 3,1°C topliji od referentnog razdoblja i 0,2°C topliji od siječnja 2007., što ga čini najtoplijim siječnjem zabilježenim u Europi.

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S), koju u ime Europske unije provodi Europski centar za vremenske prognoze srednjeg dometa, redovito objavljuje mjesečne klimatske biltene u kojima izvještava o promjenama uočenim u globalnoj temperaturi površinskog zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološkim varijablama. Svi prijavljeni nalazi temelje se na računalno generiranim analizama pomoću milijardi mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških stanica širom svijeta.

 

Površinska temperatura zraka u siječnju 2020.:

  • Globalna temperatura bila je toplija od bilo kojeg siječnja zabilježeno, ali samo neznatno (za 0,03°C) u slučaju siječnja 2016.
  • U Europi, siječanj 2020. bio je najtopliji siječanj, za oko 0,2ºC topliji od prethodno najtoplijeg siječnja – 2007., i 3,1°C topliji od prosjeka siječnja u razdoblju 1981.–2010.
  • Prosječne temperature bile su posebice visoke u velikim dijelovima sjeveroistočne Europe, u nekim područjima čak i 6°C iznad prosjeka siječnja u razdoblju 1981.–2010.

Više informacija o klimatskim varijablama u siječnju i klimatskim promjenama prethodnih mjeseci kao i grafičke prikaze visoke razlučivosti za siječanj 2020. možete preuzeti ovdje: https://climate.copernicus.eu/climate-bulletins

Više informacija o C3S skupu podataka te kako je on sastavljen možete pronaći ovdje::

https://climate.copernicus.eu/climate-bulletin-about-data-and-analysis

O ECMWF i Copernicusu
  Copernicus je vodeće promatranje Zemlje Europske unije, koje djeluje putem šest tematskih službi: atmosfera, more, kopno, klimatske promjene, sigurnost i izvanredne situacije. Dostavlja slobodno dostupne operativne podatke i usluge pružajući korisnicima pouzdane i ažurirane informacije vezane uz naš planet i njegovo okruženje. Programom koordinira i upravlja Europska komisija, a provodi ga u partnerstvu s državama članicama, Europskom svemirskom agencijom (ESA), Europskom organizacijom za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT), Europskim centrom za srednjoročne vremenske prognoze ( ECMWF), agencije EU i Mercator Océan, između ostalih. ECMWF upravlja s dvije službe iz Europskog programa promatranja Zemlje Copernicus: Copernicus služba za nadzor atmosfere (CAMS) i Copernicus služba za klimatske promjene (C3S). Doprinose i Copernicus službi za upravljanje u hitnim situacijama (CEMS). Europski centar za vremenske prognoze srednjeg dometa (ECMWF) neovisna je međuvladina organizacija koju podržavaju 34 države. To je i istraživački institut i operativna služba koja radi 24 sata dnevno te izrađuje i širi numeričke vremenske prognoze svojim državama članicama. Ti podaci u potpunosti su dostupni nacionalnim meteorološkim službama u državama članicama. Superračunarsko postrojenje (i pridružena arhiva podataka) na ECMWF jedno je od najvećih te vrste u Europi i države članice mogu iskoristiti 25% svog kapaciteta za svoje potrebe.

Službenu web stranicu Copernicus službe za klimatske promjene možete naći na: https://climate.copernicus.eu/

Službenu web stranicu Copernicus službe za nadzor atmosfere možete naći na: http://atmosphere.copernicus.eu/

Više informacija o Copernicusu: www.copernicus.eu

ECMWF službenu web stranicu možete naći na https://www.ecmwf.int/

 

- Oglas -