Subota, 2 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaCjepivo AstraZenece stiglo u Split: Ne bih gledala koje je, treba se...

Cjepivo AstraZenece stiglo u Split: Ne bih gledala koje je, treba se cijepiti

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Željka Karin, gostovala je u programu N1.

Komentirala je situaciju oko dospijeća cjepiva AstraZenece.

1.800 doza toga cjepiva stiglo je danas i u Split. Iz HSU-a apelirtaju da se starije ne cijepi AstraZenecom.

“Treba slušati stručnjake koji se bave cjepivom i imunologijom, važno je naglasiti da starije osobe nisu ušle u studiju kod ovog cjepiva i to je jedan od glavnih razloga zašto postoji tolika skepsa. Ne znači da to cjepivo ne djeluje na starije od 65, jer je rađeno na istom principu kao i ostala vektorska cjepiva, tako da nema potrebe sumnjati u to da to cjepivo ne vrijedi i ne stvara imunitet”, rekla je Karin.

“Ovo cjepivo nakon prve doze cijepljenja stvara zaštitu od 75 posto, za razliku od ostalih i čeka se od 8-12 tjedana između dvije doze, gdje je visoka razina zaštite”, dodala je.

“Moramo se bojati trećeg vala epidemije. Bez obzira što su nam brojke bolje, one su i dalje visoke i moramo se cijepiti, jer je to jedini način da se epidemija zaustavi. Ja ne bih gledala čije je cjepivo, nego je važno da se što veći dio populacije cijepi”, kazala je Karin.

Istaknula je da se ne zna kad će biti nove pošiljke Pfizerova cjepiva tako da ga ne treba čekati, jer se riskira da se epidemija proširi, nego da se treba cijepiti dostupnim cjepivom.

Isporuka novog cjepiva ići će prema liječnicima obiteljske medicine, koji imaju pacijente koji su se predbilježili za cijepljenje, pa će se tako raditi dok se ne počnu dobivati veće doze, objasnila je Karin, dodavši da su organizirani i veći punktovi gdje će se cijepiti veći broj ljudi onoga trenutka kad se isporuči više doza cjepiva – kaže Karin.

M. D. /foto N1

- Oglas -