Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKDogađanjaCIKLUS RADIONICA SAVJETOVALIŠTA LANTERNA Stare majice su postale tepisi, a elektro otpad...

CIKLUS RADIONICA SAVJETOVALIŠTA LANTERNA Stare majice su postale tepisi, a elektro otpad lampe i nakit

Da se od starih pamučnih majica može napraviti unikatni tepih a od elektrootpada fascinantne lampe i nakit, pokazale su i dokazale radionice ‘Obnovi i ponovno upotrijebi’ koje su se tijekom svibnja, a u organizaciji Savjetovališta Lanterna, provodile u našem gradu.

Što se sve može dobiti od raznih materijala koje su do jučer bez razmišljanja bacali u smeće, kroz šest ciklusa radionica učili su osnovci, srednjoškolci, umirovljenici i djeca s poteškoćama u razvoju. Radionice su proteklih dana vodile Marija Ivanković, Jadranka Alač Prpić, Tina Divić i Dijana Jelić Škorlić a odvijale su se u Udruzi umirovljenika, Srednjoj strukovnoj školi i SŠ fra Andrije Kačića Miošića kao prirevemenom prostoru Udruge Sunce . Voditeljica projekta, Ivona Vučić, nije krila zadovoljstvo rezultatom kojeg su polučile.

– Ostala sam ugodno iznenađena reakcijama polaznika radionica koji su pokazali kako već posjeduju svijest o važnosti recikliranja i obnavljanja otpadnog materijala a radionice su ih samo još više potaknule na kreativnost i promišljanje o važnosti savjesnog postupanja s otpadom. Na radionicama su nastali mnogi zanimljivi eksponati, no osobno su me najviše impresionirale lampe koje su od elektrootpada izradili polaznici elektrotehničke strukovne škole. I to redom svi muškarci, bez ijedne žene – otkrila nam je Vučić.

Cijela priča dobit će svoj svečani završetak 31. svibnja na spomeniku Glavica, kada će cjelodnevnim radionicama i zabavnim programom biti obilježen Europski tjedan održivog razvoja. Program počinje u 10 sati dijeljenjem kućnih i vrtnih kompostera, trajat će sve do 19 sati a u njega će se osim Savjetovališta Lanterna i njihovog partnera u projektu, Udruge Sunce, uključiti i Grad Makarska, udruge civilnog društva, makarske osnovne i srednje škole i dječji vrtić.
R.I. / foto Savjetovalište Lanterna

- Oglas -