Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaCentar izvrsnosti SDŽ i ove godine provodi testiranje četvrtaša u području matematike

Centar izvrsnosti SDŽ i ove godine provodi testiranje četvrtaša u području matematike

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Prirodoslovno-matematičkim fakultetom u Splitu te osnovnim školama Splitsko-dalmatinske županije, već drugu godinu provodi projekt Identifikacija darovitih učenika u području matematike. Cilj projekta je sistematizirana identifikacija darovitih učenika u području matematike, a namijenjena je svim učenicima četvrtih razreda osnovnih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Prošle godine u projektu je sudjelovalo 4533 učenika iz 95 škola, stoga iz Centra izvrsnosti ne sumnjaju da će interes i ove godine biti velik.

– Testiranje će se provoditi u školama, a upitnike će popunjavati učenici, roditelji i nastavno osoblje. Učenici s najboljim rezultatima iz prošlogodišnjeg testiranja uključeni su u program Centra izvrsnosti matematike u ovoj školskoj godini. Za ostale učenike s izvrsnim rezultatima za koje nažalost nismo imali mjesta, očekujemo od škola da, u skladu sa svojim mogućnostima, pruže potporu razvoju njihovih potencijala, kazao je ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije Ivica Zelić.

U tijeku je prikupljanje suglasnosti roditelja za sudjelovanje u projektu, a iz Centra ističu da je poželjno da se za testiranje prijave svi učenici, bez obzira na procjenu roditelja i nastavnog osoblja o potencijalnoj darovitosti djeteta.

– Ponekad se zna dogoditi da potencijali djeteta ostaju neuočeni od strane roditelja ili učiteljica i učitelja, pa rezultati testiranja često iznenade okolinu. Također, učenike u skoroj budućnosti čekaju standardizirani ispiti od velike važnosti, kao što je državna matura pa je dobro steći iskustvo u ovakvoj vrsti testiranja, u kojoj nisu pod dodatnim pritiskom oko rezultata koje će postići, kazao je Ivica Zelić.

Provedba ovako opsežnog projekta ne bi bila moguća bez potpore Splitsko-dalmatinske županije, koja jedina u Hrvatskoj na ovako sveobuhvatan način provodi testiranje učenika. Važnu ulogu u provođenju testiranja imaju i školski koordinatori koji organiziraju provedbu na razini škole, a neki od njih imaju pet do šest odjeljenja učenika četvrtog razreda i preko 100 četvrtaša, ali to ih ne sprječava da s entuzijazmom sudjeluju u provedbi ovog projekta.
MD/ foto CI SDŽ

- Oglas -