Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaČarteraši, privatni smještaj i putničke agencije uključeni u Cro karticu

Čarteraši, privatni smještaj i putničke agencije uključeni u Cro karticu

Prve Cro kartice bit će izdane 1. srpnja, a Vlada je uvažila prijedloge HGK i u krug usluga koje pokrivaju uključila čarter tvrtke, privatni smještaj i putničke agencije.Ministar turizma Gari Capelli je ta tri segmenta ponude istaknuo kao vrlo važne dijelove ukupne turističke ponude i poručio da se Cro kartica sada može koristiti u cijeloj Hrvatskoj, iako je prvobitno bila zamišljena za jačanje kontinentalnog turizma.

Iz Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter HGK pozdravljaju odluku Vlade i ističu kako ih se ovim potezom stavlja u jednakopravan položaj s ostalim pružateljima usluga smještaja. „Čarteraši svoju uslugu prodaju većinom izravno, manji dio preko turističkih agencija, a ovom odlukom se omogućava i neposredno plaćanje naših usluga“, naglasio je predsjednik Udruženja Paško Klisović i dodao kako čarter, posebno onaj mali, više nije luksuz koji si prosječna hrvatska obitelj ne može priuštiti jer se najam nekih tipova plovila posljednjih godina može usporediti s troškovima skijanja za obitelj.

Capelli je kazao kako se nada da će veliki broj poslodavaca iskoristiti Cro kartice i najavio da se radi o dugoročnom projektu od kojeg se korist očekuje u idućih nekoliko godina. Iznio je i podatke kako je trenutno u Hrvatskoj 60 tisuća turista pa ponovio svoje ranije prognoze da bi se u ovoj sezoni, ako se zadrži sadašnja dobra epidemiološka situacija, moglo dosegnuti 30 do 35 posto lanjskog prometa.

“Trenutno imamo i već najavljenih oko 200 tisuća dolazaka, za srpanj i kolovoz se još ne zna, ali jasno je da jača promet ulaska u Hrvatsku svakim danom”, istaknuo je ministar, spomenuvši u svemu važnost otvaranja granica i uloženog truda prema brojnim zemljama, pa i Austriji, koju je označio “itekako važnim partnerom za hrvatski turizam s njihovih oko 1,5 milijuna turista”.

Najavio je i da se sada može računati i na mađarske turiste, i to već od ovog petka, a kasnije i iz drugih zemalja, pa i iz Njemačke poslije 15. lipnja, kao i da je sada važno dobro isplanirati i kako otvoriti granice s Bosnom i Hercegovinom, pogotovo zbog “turista koji bi htjeli na makarsku rivijeru”.
M.D. /foto Makarska danas

- Oglas -