Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaCaritas Splitsko-makarske nadbiskupije prikuplja novčanu pomoć za stradale u potresu

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije prikuplja novčanu pomoć za stradale u potresu

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i splitsko-makarski nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša u srijedu su u pismu pozvali sve svećenike, redovnike i redovnice te vjernike u toj nadbiskupiji da se odazovu akciji prikupljanja novčane pomoć za stradale u potresu.

“Pozivamo sve župe i crkvene pravne osobe, sve vjernike i ljude dobre volje u našoj nadbiskupiji da se odazovu akciji kojom će Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije prikupljati novčanu pomoć za stradale u potresu”, navodi se u pismu.

Nadbiskupi Barišić i Kutleša napominju kako akcija počinje 30. prosinca 2020. i trajat će do 2. siječnja 2021.

“Neka se u crkvama na vidljivom mjestu postave kutije u koje vjernici mogu dati svoj prilog za čitavo vrijeme trajanja akcije”, ističu u pismu i dodaju da akcija počinje 30. prosinca 2020., a trajat će do blagdana Prikazanja Gospodinova 2. veljače 2021.

Napominju kako se sav prikupljeni novac uplaćuje na račun Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije:
IBAN: HR29 2340 0091 1000 9261 5
Poziv na broj: HR00 29122020
Opis plaćanja: Za stradale u potresu
SWIFT (BIC) za uplate iz inozemstva: PBZGHR2X

Nadbiskupi Barišić i Kutleša također ističu kako će u nedjelju, 10. siječnja 2021. u svim župama i crkvama Splitsko-makarske nadbiskupije prikupljena milostinja za vrijeme svetih misa biti za stradale u potresu.

“Iako smo daleko od epicentra, duboko nas je potresla vijest o potresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tj. Sisačku biskupiju i šire. Naše prve misli i molitve su s braćom i sestrama s tih područja, a osobito s onima koji su izgubili život i njihovim obiteljima ili su pak ozlijeđeni i ostali bez krova nad glavom. Dok pratimo tužne vijesti iz Siska, Petrinje, Gline i okolnih sela, istovremeno nas raduje reakcija svih građana u Domovini koji su žurno počeli prikupljati nužnu pomoć za sve koji su u pogođenim krajevima. Zato zahvaljujemo svima koji su u prvom valu iskazali svoju blizinu i solidarnost. Kako ne spomenuti liječnike i medicinsko osoblje, Hrvatsku vojsku, policiju i vatrogasce, pripadnike HGSS-a i Crvenog križa, navijačke skupine i mnogobrojne volontere”, ističu u pismu nadbiskupi. Napominju kako će pomoć trebati kontinuirano i na duže razdoblje.

“Stoga vjerujemo da ćemo biti spremni odazvati se i pozivima kada započne obnova domova, crkava, škola, bolnica i ustanova te čitavih naselja kao i povratak života u te krajeve”, poručili su nadbiskupi Barišić i Kutleša.

Podsjećaju kako je Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije, u dogovoru s krovnim Hrvatskim Caritasom, već poslao pomoć na područja koja su u potrebi.

Hina

- Oglas -