Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaCapak: Razmotrit će se mogućnost uvođenja mjera na lokalnoj razini

Capak: Razmotrit će se mogućnost uvođenja mjera na lokalnoj razini

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je u petak da će Nacionalni Stožer civilne zaštite na sastanku s lokalnim stožerima u ponedjeljak razmijeniti informacije o trenutnom epidemiološkom stanju te razmotriti mogućnost uvođenja mjera na lokalnoj razini.

Nacionalni stožer će na tom sastanku, najavljenom ranije danas razmotriti mogućnost da lokalni stožeri predlažu mjere za svoje područje s obzirom na to da oni bolje vide s lokalne razine, rekao je Capak za RTL Danas.

“Sve mjere su otvorene, od nošenja maski do smanjenja broja ljudi na okupljanjima i tako dalje. Sve to se može donijeti”, kazao je Capak, dodavši da bi im županijski stožeri mogli reći koji im je najveći problem, najveće žarište i što bi se od mjera moglo primijeniti da se broji zaraženih smanji.

Kazao je pritom da županijski stožeri ne mogu donositi takve odluke već to može samo Nacionalni stožer koji može u nekoj mjeri podržati lokalni stožer.

Upitan je li moguće da samo Splitsko-dalmatinska županija dobije odluku o nošenju maski, Capak je rekao da je to moguće i o tome se razgovara hipotetski, što ne znači da će tako biti. Napomenuo je da postoje i druge županije s visokom incidencijom od kojih će tražiti da kažu koji je njihov najveći problem.

Lokalni pristup može se primijeniti i na nastavu

Capak kaže da bi Hrvatska mogla više prilagođavati epidemiološke mjere lokalnim situacijama sa zarazom, što bi se moglo primijeniti i na režim odvijanja nastave.

Zasad je planirano da školska nastava počinje 7. rujna, no to će, kaže Capak, ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Dođe li do nekog značajnog pogoršanja i ako među zaraženima bude veliki broj djece školskog uzrasta sustav će biti spreman za sve scenarije, kaže Capak.

Objasnio je da će se voditi računa da ako se porast dogodi u jednoj županiji škola počne u drugim županijama u kojima nema oboljelih.

U pogledu posljedica rada noćnih klubova, Capak je podsjetio da su vlasti donijele oduku da se određena kulturna događanja odvijaju u njima kao bi se pomoglo da se prebrodi teška situacija koja je neko vrijeme vladala.

Ako bi se zatvorili klubovi, mladi će naći drugo mjesto, kao sada kad se okupljaju na trgovima, ulicama i parkovima, kazao je.

Poručio je da postoji kontrola, ali su protiv represije. “Nismo policijska država, smatramo da je najbolje da apeliramo i educiramo da ta situacija nije dobra”, rekao je.

Prema podacima koje ima od prije desetak dana, među zaraženima koji su evidentirani u hrvatskoj epidemiološkoj bazi, u 20 posto slučajeva se pojavljuju asimptomatski bolesnici, kod kojih se bolest ne manifestira, a sad bi ta brojka mogla bit i nešto veća, kazao je Capak.
Hina

- Oglas -