Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaAKTUALNOBURNO NA SJEDNICI VIJEĆA 'Nadam se da će vas odvesti iz ovog...

BURNO NA SJEDNICI VIJEĆA ‘Nadam se da će vas odvesti iz ovog grada, ili u lisicama ili u luđačkoj košulji’

Jutrošnji aktualni sat na sjednici Gradskog vijeća definitivno je protekao prilično burno, no najdramatičniji je bio verbalni duel sadašnjeg i bivšeg gradonačelnika Makarske, Zorana Paunovića i Jure Brkana. Naime, nakon poduljeg Paunovićeva odgovora na vijećničko pitanje Brkan je bijesno udario paljbu po makarskom poteštatu te završio s riječima: Vi niste normalni, sram vas bilo.

Neugodna situacija se razvila nakon što je Brkan uputio pitanje o otkazima uručenim gradskim službenicima.

– Od prošle sjednice do sada još je jedan zaposlenik grada Matej Lozina dobio presudu u kojoj vaš otkaz je proglašen nezakonitim i dužni ste ga vratiti na posao. To je sad već treći djelatnik. U listopadu će biti ročište za Hrvoja Eljugu, pretpostavljam da će ishod biti isti, pretpostavljam jer ste im na isti način dali otkaz. Hoćete li iz svoga džepa nadoknaditi troškove zbog nezakonitih otkaza koje ste uručili radnicima Grada Makarske, pitao je vijećnik HDZ-a.

Paunović je odvratio kako se ne treba miješati u sudske procese.

– Mi smo nedavno poslali i jedan dopis. Išao je preko Ministarstva pravosuđa predsjedniku Upravnog suda u Splitu. Predmet je pritisak na rad Upravnog suda u Splitu. Skrećem vam pozornost na pritisak koji vrši HDZ, u kontekstu sudskih postupaka koje se vode u sklopu nove sistematizacije, počeo je čitati dopis dodajući kako je gradska uprava reformirana s ciljem postizanja efikasnosti i sistematičnosti.

– Pojedini službenici koji su imali najmanje i najslabije kriterije postali su prekobrojni, a pojedini su raspoređeni na drugačija radna mjesta. Dobar dio službenika je tražio podnošenje tužbi Upravnom sudu u Splitu, a sukladno tome vodi se 7 postupaka.

Pojedini članovi HDZ-a u javnom su prostoru vršili nevjerojatan pritisak na pravosuđe, iznoseći klevetničko viđenje razloga zbog kojih je pojedinim službenicima prestala služba u Gradu Makarska. Tako je za vrijeme sudskih postupaka hrvatski zastupnik na sjednicama prenošenim uživo, a sadržaj čiji su prenijeli svi relevantni internet portali i dnevne novine, izjavio kako su službenici blisku HDZ-u proglašeni viškom samo zato jer nisu glasali za sadašnjeg gradonačelnika te kako se sadašnja gradska vlast po gostionicama hvali kako će napraviti čistku HDZ-ovaca u gradskoj upravi, čitao je gradonačelnik dopis podsjećajući i na istup Marka Ožića Bebeka koji je rekao da su otkazi bili plod političke diskriminacije te obračuna s političkim neistomišljenicima.

– U situaciji kad se vodi više sudskih postupaka u kojima gradska uprava dokazuje da nema političke čistke nego je to nužan proces racionalizacije, politička moć HDZ-a je velika, a kad vrše pritisak na pravosudni sustav, pogotovo ex catedra sa saborske govornice, taj pritisak nužno poprima obilježje prijetnje, stoji dalje u dopisu poslanom Upravnom sudu.

Brkan je odvratio kako pritisak kroz slanje pisma Upravnom sudu vrši aktualni gradonačelnik.

– Vi kao predstavnik izvršne vlasti pišete pismo predsjedniku Upravnog suda kojem se žalite, odnosno optužujete oporbene vijećnike za pritisak na sud jer u javnom diskursu, u demokratskom procesu, ističu sve vaše mane i protuzakonita djelovanja koja sud dokazuje kao protuzakonita. Vi s pismom govorite ili pod jedan, da se nama zabrani bilo kakav javni govor, pa čak i u Hrvatskom saboru gdje je demokracija na najvišem nivou i gdje svatko ima pravo iznositi svoje mišljenje, ili pod dva, da sud dosudi kako vi želite. Pa tko tu vrši utjecaj na pravosuđe i sudstvo?!

Ja se iskreno nadam, evo apeliram, da je netko iz DORH-a čuo ovaj vaš govor i vidio ovo vaše pismo, ja se iskreno nadam da će se netko pozabaviti tom vašom glavom i što u njoj sjedi, i s druge strane, da će vas odvesti odavde, ili u lisicama, ili u luđačkoj košulji da pravite manju štetu ovome gradu. Vi niste normalni, sram vas bilo! Za sve što sam rekao uvjeren sam, dobit ćemo potvrdu na sudu, a vi ćete tada biti u velikim problemima, komentirao je Brkan Paunovićev dopis.

Ivona Ćirak /foto O.Franić

 

- Oglas -