Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKBUJANJE KORONA KRIMINALA Suludo je što sve uvaljuju ljudima kako bi profitirali...

BUJANJE KORONA KRIMINALA Suludo je što sve uvaljuju ljudima kako bi profitirali na epidemiji

Vrijeme zaraze koronavirusom ponešto je smanjilo, ali ne i sasvim zaustavilo kriminal diljem svijeta. Oni koji na ovoj globalnoj krizi žele profitirati okrenuli su se prodaji lažnih lijekova za koronavirus, hakiranju i izvlačenju novca preko objava o koronavirusu, zabranjenoj preprodaji medicinske opreme, prodaji neučinkovitih sredstava za dezinfekciju i lažnih testova za koronavirus – piše danas Telegram.hr.

U Hrvatskoj kradu automobile medicinskom osoblju, građane obilaze i lažni volonteri Crvenog križa koji im uzimaju novac. Razbojnik koji je preko lica navukao kiruršku masku opljačkao je dućan u Dugom Selu.U Sloveniji uvoz medicinske opreme već nadzire i državna tajna služba, SOVA.

Ni Interpol, kao globalna svjetska policijska organizacija, ni Europol, koji koordinira rad policija Europske unije, nisu još dali procjene o mogućoj visini ilegalne zarade što su ju kriminalci uspjeli ostvariti od izbijanja globalne krize sa zarazom koronavirusom.

No, policijske akcije već su poprimile globalne razmjere. Tako je u međunarodnoj operaciji koju je početkom ovog mjeseca koordinirao Interpol razbijeno 37 kriminalnih grupa, te uhićena 121 osoba – navodi Telegram.hr.

Rezultati operacije otkrivaju zabrinjavajući porast neovlaštenih antivirusnih lijekova i antimalarijskog klorokina.

Također, širom svijeta zaplijenjen je velik broj vitamina C, koji je poznat po svojstvima pojačavanja imuniteta, i ostalih dodataka prehrani, kao i lijekova protiv bolova i antibiotika.

U svega nekoliko dana istražitelji su pregledali 326.00 paketa, te zaplijenili njih 48.000. Zaplijenjeno je 4,4 milijuna komada lijekova zabranjenih u cijelom svijetu, 37.000 lažnih medicinskih proizvoda poput kirurških maski, te kompleti za samotestiranje za praćenje HIV-a i glukoze. Zaplijenjeno je i 13 milijuna eura potencijalno opasnih lijekova.

U drugom slučaju, otkriveno je kako je tvrtka iz EU platila 6,6 milijuna funti tvrtki iz Singapura za alkoholni gel i FFP3/2 zaštitne maske. No, zaštitna oprema im nikada nije isporučena.

Tijekom ove operacije uklonjeno je i 2.500 zlonamjernih linkova s interneta. Na njih su upozorili i iz hrvatskog CERT-a.

Naime, hakeri korisnicima interneta nude informacije o širenju virusa, savjete stručnjaka za zaštitu od zaraze, analize o utjecaju virusa na gospodarske sektore ili na druga područja, ponude za ulaganja u lijekove, cjepiva, čudotvordnu medicinu, proizvode za zaštitu i drugo, a linkovi koje nude zapravo omogućuju hakerima da im ukradu osobne podatke ili ih ucjenjuju tražeći novac.

Takav cyber napad dogodio se u Češkoj. Hakeri su Sveučilišnu bolnicu u Brnu prisilili da ugasi svoju računalnu mrežu, odgodi sve operacije i aktune pacijente prebaci u obližnju kliniku.

Možda najnevjerojatnije zvuče podaci o kriminalu koji se u vrijeme zaraze događa u Italiji europskoj zemlji najteže pogođenoj koronavirusom.

Tako je uhićen čovjek iz Torina koji je iz skladišta tvrtke u kojoj radi ukrao zaštitne maskice. Ubacio ih je u službeni automobil i krenuo iz firme s namjerom da ih proda na ilegalnom tržištu. No, policajci su osujetili tu njegovu namjeru.

Poduzetnik iz Milana je kupcima iz Grčke prodao dijelove za respiratore. Ukupno 1.100 tih dijelova, koji su ključni za postavljanje respiratora na glavu pacijenta, policija je pronašla luci u Anconi gdje su trebali biti ukrcani na brod za Grčku. Tvrtka ovog poduzetnika sama ih je proizvela, no nije ih smjela izvoziti. Naime, Italija je još 25. veljače zabranila izvoz svih dijelova respiratora koji su ključni u liječenju pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Inspektori su doslovno u svim dijelovima Italije pronašli i tvornice sredstava za dezinfekciju. Međutim, u pitanju su sredstva koja uopće nemaju propisana svojstva, zbog čega se njihovom uporabom opasno ugrožava zdravlje.

Zaplijenjeni su i deseci tisuća zaštitnih maski koje, međutim, ne pružaju baš nikakvu zaštitu, kao i pošiljke lažnih testova za koronavirus. U luci Gioia Tauro prije par dana zaplijenjeno je 900 takvih testova što su ih preko interneta kupili uznemireni građani u nadi da će na taj način sami moći utvrditi jesu li zaraženi – donosi Telegram.

M.D.

 

 

 

 

 

- Oglas -