Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaBRZA REAKCIJA Nakon javne kritike Grad odlučio uvrstiti i doktore medicine među...

BRZA REAKCIJA Nakon javne kritike Grad odlučio uvrstiti i doktore medicine među deficitarna zanimanja

Grad Makarska odlučio je izmijeniti odluku o deficitarnim zanimanjima vezanu uz Natječaj za dodjelu studentskih stipendija samo dan nakon objave pravilnika. Naime, i sami smo jučer i danas objavili tekstove u kojima upozoravamo na ovu nelogičnost, a kritika u javnosti očito je izazvala brzu i ispravnu reakciju gradske vlasti.

Izmjena je išla na način da se među već navedena zanimanja doda i doktor/doktorica medicine (Medicinski fakultet) te da se rok za predaju prijava na jučer(10. studenoga) objavljeni Natječaj za dodjelu studentskih stipendija produlji za jedan dan.

– Naime, iz komunikacije sa sugrađanima uočeno je da je lista deficitarnih zanimanja izazvala mnogo nerazumijevanja i otvorila dodatna pitanja, te stavila u drugi plan ostale kategorije stipendiranja koje su dostupne svim studentima. Nedvojbeno je da su inicijalno nabrojana četiri deficitarna zanimanja itekako nužna, kao nažalost i cijeli niz drugih zanimanja koja nisu spomenuta ali to nipošto ne znači da gradu nisu potrebna. Pogrešno je tumačenje da zbog toga liječnici nisu potrebni, jer Grad Makarska izdvaja i kroz druge oblike financiranja značajna sredstva kako bi osigurao primjerenu zdravstvenu skrb svom stanovništvu. Nerijetko naši mladi sugrađani s Medicinskih fakulteta ostvaruju stipendiju u kategoriji izvrsnosti, no iako ne sumnjamo da bi tako moglo biti i ove godine, u cilju olakšavanja prijave Grad Makarska je dodatno proširio listu i petim deficitarnim zanimanjem, obrazložili su u Gradu ovu odluku.

M.D./foto M.D.

 

- Oglas -