Petak, 23 veljače, 2024
NaslovnicaRIVIJERABrelaBreljani postaju sve veće ime na boćarskoj sceni: Stvaramo omladinski pogon koji...

Breljani postaju sve veće ime na boćarskoj sceni: Stvaramo omladinski pogon koji će biti spreman za velike stvari

U Brelima se već neko vrijeme stvara jedna ozbiljna sportska priča. Boćarski klub Brela već nekoliko godina ostvaruje sjajne rezultate te je u razmaku od samo četiri godine stigao od Druge županijske lige do 1.HBL-Jug.

Više o cijelom ovom projektu rekao nam je „alfa i omega“ BK Brela, odnosno njihov tajnik, voditelj i igrač Toni Škrabić.- Prije tri godine kontaktirao me predsjednik BK Brela Duško Šošić i ponudio mi da im se priključim. Iz početka nisam ozbiljno razmišljao o tome, ali kada su mi prezentirali cjelokupni plan (s naglaskom na pokretanje omladinskog pogona), odlučio sam prihvatiti. Krenuli smo iz Druge županijske lige i u vrlo kratkom vremenu napravili smo veliki napredak te došli sve do 1.HBL – Jug, govori Škrabić.

Prošla je sezona bila izuzetno uspješna za Breljane, koji su osvojili naslov prvaka 2.HBL Srednja Dalmacija, a potom i prošli kvalifikacije za 1.HBL Jug. Osvojili su županijski kup, a na završnici hrvatskog kupa u Vukovaru došli do trećeg mjesta. Vrijedi spomenuti i da su BK Brela bila organizator završnice juniorskog prvenstva Hrvatske.

– Nema sumnje da je cijela ekipa ponosna na prošlu sezonu, koja je u svemu bila izuzetna. U ovoj aktualnoj primarni je cilj bio izboriti ostanak, i u ovom trenutku se to čini vrlo izgledno – dodaje Toni Škrabić.Inače, za BK Brela nastupa 12 igrača, većinu ekipe čine momci iz Brela kojima su priključena trojica igrača ‘sa strane’, koji su ranije igrali za Gorčinu. Kako nam je u razgovoru kazao tajnik , politika kluba je stvaranje omladinskog pogona u kojem bi trebali stasati igrači koji će u bliskoj budućnosti biti okosnica ekipe.

Uz prvu ekipu, Breljani ima i drugu momčad koja nastupa u Drugoj županijskoj ligi, u kojoj joj ide odlično. Raritet je to, pogotovo za mjesto veličine Brela no to najbolje govori o interesu koji se u posljednje vrijeme javio među stanovnicima.

– Drugu momčad odlučili smo oformiti zbog velikog interesa za boćanje. Naime, sve više mladih igrača se želi aktivno baviti ovim sportom, stoga smo odlučili pokrenuti drugu ekipu u kojoj će se oni igrački razvijati i pripremati za to da jednog dana preuzmu važne uloge u prvoj ekipi. U našoj drugoj momčadi nalaze se i dva hrvatska juniorska reprezentativca, Vjekoslav Škrabić i Matija Jakir. Uz Brela II, Vjekoslav nastupa i za prvu momčad, dok Matija ima dvojnu registraciju. Naime, osim igranja u Drugoj županijskoj ligi on je i standardan član Bistona – objašnjava Škrabić.

Samo boćanje polako postaje jedan od najvažnijih sportova na rivijeri. Baškovodski Biston je već dugo godina u hrvatskom, ali i europskom vrhu, a na nacionalnoj sceni malo po malo uspinje se klub iz Brela. Dvije susjedne općine u jednoj dalmatinskoj mikroregiji imaju čak dva odlična boćarska kluba. Kako će se složiti naš sugovornik, uistinu raritet.- Da, boćarski klub Brela i BK Biston su pravi hit, čiji su uspjesi prepoznati od strane cijele Hrvatske, a uz to su, vjerujem, i odlična promocija za cijelu Makarsku rivijeru.

Ambiciozni Breljani ne misle stati što se tiče uspjeha na sportskom planu, no ističu da sve treba doći u svoje vrijeme.
– Naravno da bi voljeli jednog dana zaigrati u Superligi, ali u ovom trenutku to definitivno nije opcija. Tu je ipak riječ o najvišem rangu hrvatskog boćanja, u kojem sudjeluju klubovi iz cijele države. Tako bi se npr. na gostovanje u Istri trebalo uputiti već u tri ili četiri sata ujutro te se odmah po završetku dvoboja vratiti kući, ponovo u „sitne“ sate. S obzirom da većina nas uz boćanje još i radi, to se čini prilično neizvedivo.

– Kao što sam ranije istaknuo, naš sljedeći cilj je stvoriti kvalitetan omladinski pogon, koji bi trebao udariti temelje za budućnost kluba. U njemu će se naši mladići razvijati i skupljati iskustvo i tek kada budu spremni za velike stvari možemo konkretnije govoriti o ulasku u Superligu – govori nam Toni Škrabić.

Inače, u općini Brela se na sportskom planu razmišlja o velikim koracima, prije svega se to odnosi na planove o izgradnji sportske dvorane na predjelu Kričak, a time će i lokalni boćari dobiti uvjete da natjecateljske dvoboje napokon mogu igrati “kod kuće”, dok su do sada nastupali u Bastu. Uz veliki interes u mjestu te dosadašnje rezultate BK Brela, budućnost boćanja u Brelima se uistinu čini svijetlom.
Dora Srzić / foto BK Brela

- Oglas -