Nedjelja, 10 prosinca, 2023
NaslovnicaRIVIJERABrelaBrela u 2020/2021. uložila najviše sredstava u projekte po stanovniku u Hrvatskoj

Brela u 2020/2021. uložila najviše sredstava u projekte po stanovniku u Hrvatskoj

Općina Brela u protekloj je godini uložila najviše sredstava u infrastukturne projekte po stanovniku u čitavoj RH, a treća je u državi po izdvajanu sredstava za usluge unaprjeđenja stanovanja i zajednice.

Pokazuje to, naime, velika analiza portala nacelnik.hr. Prema njihovim podacima, općina Štrigova izdvojila je u 2020. godini iz konsolidiranog proračuna najviše sredstava za usluge unapređenja stanovanja i zajednice, a slijede Vladislavci, Brela, Lobor, Starigrad, Oprisavci, Semeljci, Mače, Mihovljan i Garčin. Po stanovniku najviše je izdvojila Općina Brela, pa Rogoznica, Tribunj, Sućuraj, Kolan, Štrigova, Starigrad, Brtonigla, Kostrena i Punat. U odnosu na prethodnu 2019. godinu najviše rast sredstava imala je Općina Biskupija, pa Rešetari, Klis, Gračišće…, a u odnosu na 2017. godinu općine Šenkovec, Šodolovci, Biskupija, Klis…

Proračunska stavka Usluge unapređenja stanovanja i zajednice odnosi se na manje projekte u općinama koje pridonose kvaliteti života. Najviše je riječ o EU projektima, ulaganjima u gospodarske projekte, prometnice, infrastrukturu… Naravno, svaka općina ima još niz drugih projekata, koji nisu obuhvaćeni tom stavkom, ali isto tako i još više utječu na razinu kvalitete.

Sredstva izdvojena unutar te stavke kretala su se od tek nekoliko posto, ali u svega nekoliko općina do visokih 81 posto u Štrigovi. U 45 općina izdvajanja su bila veća od 50 posto, a u njih čak 157 veća od 30 posto. Došlo je i do znatnog porasta sredstava u odnosu na ranije godine, a što je vezano za prije svega realizaciju EU projekata – piše portal.

– Brela su općina koja je u protekloj godini u infrastrukturne projekte uložila 8.115,00 kn po stanovniku što nas stavlja na prvo mjesto po ulaganjima u RH. Radi se o proračunskoj stavci unaprijeđenja stanovanja i zajednice te se odnosi na manje projekte u općinama koje pridonose kvaliteti života. Najviše je riječ o EU projektima, ulaganjima u gospodarske projekte, prometnice, infrastrukturu itd. U tu stavku ulazi igradnja novog dječjeg vrtića, izgradnja dva mjesna groblja, izgradnja kanalizacijskog kolektora u ulici Stomarica, asfaltiranje nekoliko nerazvrstanih cesta itd. Svjesni smo da je još dosta toga ostalo za unaprijeđenje, ali nam je ovo jasan pokazatelj da smo na dobrom putu -prokomentirao je načelnik Stipe Ursić.

MD/

- Oglas -