Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKABOŽO ŠKARICA: Naša budućnost su djeca iz Gradske glazbe i Glazbene škole

BOŽO ŠKARICA: Naša budućnost su djeca iz Gradske glazbe i Glazbene škole

Ovo ljeto za Big Band Makarska bilo je izrazito radno i izrazito uspješno. Ova glazbena atrakcija osnovana 2013. godine izazvala je ovacije na koncertu na ljetnoj pozornici u Makarskoj gdje im je gost bio Neno Belan i klapa Berulija, ništa manje publiku nisu oduševili ni na koncertima u Ljubuškom i Omišu gdje im je pojačanje činio Marko Tolja kao ni u Brelima s Tonijem Kesićem. Nastupale su s njima, dakako, i dvije izvrsne domaće glazbenice, Romana Lalić Pejković i Tanja Topić koje su, kaže Božo Škarica, ‘jedine članice – svi ostali su samo gosti’.

Za nekoliko dana makarski Big band čeka nastup s norveškim glazbenicima u sklopu Jazz autumn festivala koji se održava u Makarskoj a nakon toga lagane pripreme za koncert u Božičnom gradu pa potom, kaže Škarica, zasluženi odmor.

– Istina, iza nas je jedna izuzetno radna sezona u kojoj smo svi, bez obzira na naporan tempo, guštali. Koncerti Big banda uvijek su posebni, ne samo za publiku nego i za sve nas jer radimo nešto što nas uistinu ispunjava, dajemo glazbi jedno pomalo drugačije ruho i to se prepoznaje – kaže stručni voditelj Big banda Makarska, Božo Škarica.

Upravo je od njega prije šest godina krenula ideja o osnivanju glazbene sekcije koja bi donosila jedno zabavnije lice glazbe kroz široki repertoar jazz standarda, evergreena, latino i filmske glazbe.

Foto: Duje Antonini

– Poći ću od sebe i svog glazbenog obrazovanja koje se, jednako kao i danas, strogo drži klasike. A ona vrlo često kod djece zna dovesti do ‘zamora materijala’. Zato kroz Big band nastojimo mladima malo proširiti vidike, sviranje učiniti zabavnim i pokazati im da glazba ima nebrojeno lica. I svako je, naravno, lijepo i drugačije – kaže Škarica.

Baš na mladim glazbenim naraštajima Big band Makarska, koji se kroz ovih šest godina nenametljivo prometnuo u svojevrsnog glazbenog ambasadora grada, vidi svoju budućnost. No, da bi ona bila svijetla potrebno je, kaže Škarica, mnogo jače povezati rad Glazbene škole, Gradske glazbe i samog Big banda.

– Mi trebamo doći u situaciju da zapravo svi funkcioniramo kao jedno veliko glazbeno tijelo iz kojeg možeš u svakom trenutku izmodelirati što želiš. Jer zna postati vrlo naporno za svirače raditi posebno probe za glazbu, posebno za Big band a još uza sve njihove druge obaveze i, ne zaboravimo, činjenicu da sve to rade isključivo na entuzijazmu – mišljenja je stručni voditelj, dodavši kako je sretan što su Grad Makarska i TZ Makarska prepoznali vrijednost Big Banda.

R.I. / D.Antonini

- Oglas -