Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaBOŽINOVIĆ: Ulazimo u fazu suživota s koronavirusom

BOŽINOVIĆ: Ulazimo u fazu suživota s koronavirusom

Hrvatska ulazi u fazu suživota s koronavirusom i može se očekivati porast broja novooboljelih, a njihov broj ovisit će o pridržavanju mjera HZJZ-a, istaknuo je u četvrtak potpredsjednik Vlade i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Božinović je podsjetio da je i kod završetka prve faze borbe protiv koronavirusa, odnosno popuštanja mjera, ukazivano da će uslijediti faza suživota s virusom.

“To znači da je za očekivati da će doći do porasta novooboljelih. Međutim, taj će porast u svakom slučaju biti manji ako se svi skupa budemo pridržavali mjera HZJZ-a. To je najbolji način da se uspori širenje virusa tijekom ljeta”, rekao je.

U svijetu je više od 9,3 milijuna oboljelih, a preminulih više od 480 tisuća. U Hrvatskoj je ukupno zabilježeno 2.388 pozitivnih osoba, oporavilo ih se 2.145, a 136 je aktivnih slučajeva te se danas očekuje povećani broj novooboljelih s obzirom da su gotovi dodatni testovi za Psihijatrijsku bolnicu Sveti Ivan u Zagrebu te za Đakovo u kojem je također žarište.

Božinović je istaknuo da se odmah od pojave novog žarišta vrlo brzo izlazi na teren, “love se kontakti i situacija stavlja pod kontrolu”.

Novi slučajevi uglavnom ‘uvezeni’ iz BiH i Srbije

Većina novooboljelih “uvezeni” su slučajevi, većinom iz BiH i Srbije te slučajevi širenja virusa unutar zatvorenih prostora. Stoga su i donesene odluke o novom režimu na graničnim prijelazima te korištenja maski za lice u javnom prijevozu, istaknuo je Božinović.

“Kod mjera treba imati u vidu da one vjerojatno neće trajati tako dugo kao u prvoj fazi jer sada moramo pokazati fleksibilnost – brzu reakciju i kad je u pitanju donošenje restriktivnih mjera i kod njihovog popuštanja”, dodao je.

“Sustav je postavljen tako da u hodu možemo brže donositi odluke kako bi se napravio balans između gospodarstva, društvenog života i zaštite života i zdravlja stanovništva. U fazi suživota s virusom uspostavile su se određene navike u ukupnoj populacije koje će biti, po svemu sudeći, veoma važne za jesen, ako se obistine predviđanja znanstvenika da će doći do sljedećeg vala širenja virusa. A s time se mora računati sve dok se ne nađe neko medicinsko rješenje”, naglasio je Božinović.

Stožer, poručio je, na dnevnoj bazi prati situaciju, analizira podatke i konzultira se te donosi zaključke koje se pretvaraju u mjere i odluke koje su racionalne, usmjerene na zaštitu života i zdravlja građana, očuvanje gospodarskih aktivnosti u ljetnom razdoblju, prije svega turizma.

“A bit ćemo uspješni kao i u prvoj fazi, ako tome pristupimo zajedno, solidarno sa svim hrvatskim građanima”, zaključio je.

Zdravstveni sustav spreman odgovoriti na ugrozu

Broj novooboljelih počeo je rasti nakon što je u 25 dana, od 23. svibnja do 16. lipnja, Hrvatska imala ukupno samo 12 novooboljelih, a uslijed popuštanja mjera s jedne strane te, s druge strane, nepridržavanja propisanih mjera, rekao je državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić.

Naveo je i da je u Zadru, gdje je prije finala teniskog turnira protekli vikend otkriven jedan oboljeli natjecatelj, situacija stavljena pod kontrolu, a u Đakovi su epidemiolozi i dalje na terenu te je u tijeku obrada i klasifikacija kontakata.

Virus je ponovno ušao i u zdravstveni sustav te je u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Jankomiru utvrđeno ukupno 15 pozitivnih pacijenata i 4 zaposlenika.

Stoga su odmah uvedene zabrane posjeta domovima u sektoru socijalne skrbi i bolnicama u zahvaćenim područjima – Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Zadarskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji te potom i u Osijeku.

“Porast broja zaraženih proteklih dana podsjetnik je da je virus i dalje prisutan. Popuštanjem mjera za kontrolu širenja zaraze odgovoran je prije svega pojedinac jer svojim ponašanjem te poštivanjem preporuka HZJZ-a može zaštititi vlastito i zdravlje drugih. Stoga je mudro ovaj porast broja novooboljelih prihvatiti kao korektiv vlastitog ponašanja. Ostanimo oprezni i odgovorni”, poručio je državni tajnik.

Naglasio je da je zdravstveni sustav spreman odgovoriti na ugrozu, baš kao i ranijih mjeseci, naročito sada, kako je rekao, kad daleko više znao o virusu nego ranije.
Hina /ilustracija D. A.

- Oglas -