Utorak, 16 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaBožinović: Nakon opuštanja za vikend broj zaraženih raste sredinom tjedna

Božinović: Nakon opuštanja za vikend broj zaraženih raste sredinom tjedna

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u četvrtak kako broj novozaraženih koronavirusom raste svakog tjedna od srijede, što se može pripisati i ponašanju tijekom vikenda te je apelirao da se privatna druženja smanje.

“Bliže se dani vikenda kada se ljudi obično tradicionalno opuste u društvu rodbine i prijatelja. Nažalost, podaci pokazuju da broj novozaraženih raste svakog tjedna od srijede pa nadalje, što se dijelom može pripisati ponašanju tijekom vikenda”, rekao je Božinović na sjednici Vlade.

Upozorio je kako je posebno u te dane važno, koliko je moguće, smanjiti društvene aktivnosti, privatne proslave, druženja iz kojih se najčešće širi infekcija unutar kućanstva i obitelji, a onda i na radnim mjestima.

Od posljednje sjednice Vlade donesena je odluka kojom je produžen postojeći režim prelaska granice Hrvatske do 19. studenog. Također su donesene odluke o nužnim epidemiološkim mjerama za Brodsko-posavsku, Zadarsku, Karlovačku županiju i Grad Zagreb, podsjetio je.

U srijedu su, s obzirom na složenu epidemiološku situaciju na području Varaždinske županije, a na prijedlog županijskog stožera, pojačali mjere vezane za ograničavanje javnih okupljanja na 30 osoba, vjerskih okupljanja, kulturnih i sportskih aktivnosti na 50 te ograničavanje rada ugostiteljskih objekata do 22 sata.

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite u suradnji s inspektorima Državnog inspektorata i policijskim službenicima izvršili su nadzor ukupno 23.221 poslovnog subjekta, ugostiteljskih objekata i javnih okupljanja., izvijestio je Božinović.

Izdali su 1137 upozorenja, ali i 25 prekršajnih naloga ukupnog iznosa 630.000 kuna zbog prekoračenja vremena do 24 sata, neisticanje obavijesti o pridržavanju higijenskih mjera te neodržavanja fizičke distance i nošenja maski za lice.

Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite nastavili su s opremanjem zdravstvenih i drugih ustanova s kontejnerima i šatorima.

Od zadnje sjednice Vlade izdano je 1,12 milijuna artikala zaštitne opreme, što je oko 58 tona, od čega je 26 tona dostavljeno u sportsku dvoranu Arena.

U Ravnateljstvu civilne zaštite u Jastrebarskom te regionalnim skladištima ima oko 13,6 milijuna različitih artikala ili 1350 tona zaštitne opreme. Božinović je naglasio kako se zaštitna oprema i sredstva izdana korisnicima, promptno zanavljaju.

Ravnateljstvo je provelo i mobilizaciju doma za starije u Novom Marofu kao izvanbolničkog objekta za liječenje oboljelih na području Varaždinske županije u kojem su trenutno smješteni korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Zavojna iz Varaždina.
Hina/foto screenshot

- Oglas -