Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaBožinović kaže da nema popuštanja mjera za Novu godinu: ''Dolazi do eksponencijalnog...

Božinović kaže da nema popuštanja mjera za Novu godinu: ”Dolazi do eksponencijalnog rasta…”

Ministar Davor Božinović je danas, po pitanju dočeka Nove godine, kazao da su u ovom trenutku fokusirani na praćenje situacije s koronavirusom. ”Dolazi do eksponencijalnog rasta, što se pripisuje omikron varijanti. Delta varijanta je bila puno brža od ranijih, a omikron je višestruko brža u odnosu na deltu. Imamo miks te dvije varijante i moramo o tome voditi računa. Primjerice, Velika Britanija je dvaput rušila broj dnevno zaraženih osoba od početka pandemije”, kazao je Božinović, prenosi Dnevnik.hr.

Istaknuo je da je u Dalmaciji rast novozaraženih u sve četiri županije. ”Pozivat ćemo ljude da što više borave na otvorenom. Zatvoreni prostori su opasnost. Imali smo nekoliko slučajeva u Europi gdje je omikron zarazio ljude u zatvorenoj prostoriji”, podsjetio je ministar.

”U Južnoj Africi je puno mlađe stanovništvo i tamo je ljeto. Znamo da se tada virus manje širi. Mi ulazimo u zimu, sve će se više ljudi zatvarati i strahovito je važno da svatko vodi brigu o sebi i ne podcijenjuje situaciju”, upozorio je.

Kazao je da su donesene nove mjere i s obzirom na situaciju u Europi ne mogu ići u popuštanja. ”Ukoliko brojevi ne budu rasli i ako će se održati trend laganog pada – razgovarat ćemo. Sve što bih sada rekao bilo bi neodgovorno jer nitko ne zna što će se dogoditi u sljedećih par dana”, kazao je i istaknuo da nitko, pa ni struka, ne može sa sigurnošću reći što će biti.

”Činjenica je da imamo određen broj slučajeva i sve što smo do sada naučili, realnije je očekivati da je toga više nego manje”, rekao je Božinović za omikron varijantu. ”Trebamo pričekati i vidjeti hoće li ovi veliki europski brojevi dovesti do više hospitalizacija”, rekao je ministar.

Rekao je da se sugerira da se Nova godina slavi vani, a da vjernici misu prate preko televizije. ”To je sigurnije za sve”, zaključio je Božinović.

MD/foto : screenshot/YT

- Oglas -