Utorak, 28 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaBOŽINOVIĆ: Hrvatska je sigurna turistička destinacija

BOŽINOVIĆ: Hrvatska je sigurna turistička destinacija

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u srijedu da je Hrvatska sigurna turistička destinacija po svim elementima sigurnosti, a o uvođenju potencijalnog strožeg režima na granici sa Srbijom i BiH nije htio govoriti prije sastanka Nacionalnog stožera.

“Hrvatska je sigurna turistička destinacija. Ona je sigurna po svim elementima sigurnosti, uključujući i epidemiološku situaciju”, rekao je Božinović na konferenciji u središnjici HDZ-a o globalnoj prepoznatljivosti Hrvatske i EU.

- Oglas -

Rekao je da je Hrvatska “prepoznatljivija nego ikad prije” zbog svoje visoke međunarodne aktivnosti, a kao uspjehe je istaknuo imenovanje Marije Pejčinović Burić glavnom tajnicom Vijeća Europe i Dubravke Šuice potpredsjednicom Europske komisije.

O mogućem strožem režimu na granici sa Srbijom i BiH rekao je da će govoriti nakon sastanka Nacionalnog stožera, ali je istaknuo da “ovo nije situacija kao prije pa ni mjere ne moraju biti kao prije”.

“Ovo je faza u kojoj će biti i uvođenja mjera i njihovog ukidanja puno češće, selektivnije i fokusiranije nego što je to bilo kad se pristupilo i u Hrvatskoj i u svijetu tom potpunom lockdownu”, rekao je Božinović.

Može li građanima BiH koji se već nalaze u Hrvatskoj nova odluka zakomplicirati povratak kući, Božinović kaže da to “ne bi trebalo imati utjecaja na njih jer su ušli pod jednim režimom”. Dodao je da svaka zemlja uvodi mjere za sebe pa ako BiH ne odluči drukčije, njima se “neće ništa mijenjati po povratku u matičnu zemlju”.

Božinović je u utorak najavio da bi se za državljane zemalja istočnog susjedstva koje bilježe porast novozaraženih pri ulasku u Hrvatsku mogla ponovno uvesti mjera 14-dnevne samoizolacije.

Europska komisija preporučila je postupno otvaranje vanjskih granica EU-a 1. srpnja, a hoće li se članice EU-a i uspjeti otvoriti, ovisit će o “aktualnoj epidemiološkoj situaciji”, kaže Božinović.
Hina /foto D.A.

- Oglas -