Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKASVEČANA PROCESIJA PRESVETOG SRCA ISUSOVA zavjet koji traje više od 200 godina

SVEČANA PROCESIJA PRESVETOG SRCA ISUSOVA zavjet koji traje više od 200 godina

Svetim misama u 7 i u 20 sati u katedrali sv. Marka u Makarskoj te svečanom procesijom obilježen je blagdan Presvetog Srca Isusovog. Riječ je o blagdanu kojeg vjernici u Makarskoj posebno štuju, i to u spomen na zavjet dan 1815. godine u vrijeme posljednje epidemije kuge.

Foto: Duje Antonini

U kolektivnoj svijesti grada epidemija ove bolesti još je i danas vjerojatno i najgori i najveći događaj koji se dogodio u Makarskoj jer tog je ljeta kuga usmrtila oko trećine stanovništva.
Zavjet je dan u vrijeme vrhunca epidemije,i to nakon što je, prema kazivanju gradskog knjižničara Marina Srzića, u samo jednom danu umrlo 26 građana.

Zaslužnici su se okupili u katedrali sv.Marka i pred don Ivanom Pavlinovićem dali svečani zavjet Srcu Isusovom kako će ga ‘zauvijek častiti i s njegovom slikom na njegov dan činiti procesiju’. Zajedničkim prilozima potom su prikupljena sredstva da se naruči slika Srca Isusova, rad mletačkog slikara Carla Antonia Beviacqua, koja se od tada nalazi u katedrali sv.Marka.

– Zanimljiv je i sam okvir slike, napravljen od srebrnine koju su za tu priliku dobrovoljno dali makarski građani. U okvir su pretopljene mletačke zdjele, svijećnjaci i luksuzni inventar iz boljih kuća, ali isto tako i skromni nakit iz kuća makarskih težaka i običnog puka – doznajemo od vrijednog gradskog knjižničara. Zavjet je obnovljen 1915. godine na stotu godišnjicu epidemije kuge, te ponovno 2015.godine, na dvjestotu obljetnicu. Tada je prvi put s orgulja zaorila i himna koju je skladao orguljaš Umberto Kostanić a potpisao upravo Marino Srzić.Svečanu svetu misu i procesiju u 20 sati predvode mons. Jure Vrdoljak, župnik u župi Ravne Njive u Splitu i kanonik Prvostolnog kaptola svetog Dujma u Splitu.

R.I.

- Oglas -