Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaBivši vatrogasni zapovjednik uvjetno osuđen nakon što je priznao izvlačenje novca iz...

Bivši vatrogasni zapovjednik uvjetno osuđen nakon što je priznao izvlačenje novca iz DVD Makarska

Bivši županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina na splitskom je sudu osuđen na uvjetnu kaznu od godinu dana s rokom kušnje od tri godine. Glavina je zbog izvlačenja 265 tisuća kuna iz DVD-a Makarska već bio osuđen 2016. godine, no Vrhovni sud ukinuo je presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje – piše Dalmatinski portal.

U međuvremenu je pokrenut još jedan kazneni postupak za izvlačenje 327 tisuća kuna iz DVD-a Makarska u nešto kasnijem razdoblju. Tu se Glavina nagodio s tužilaštvom na sjednici optužnog vijeća i riješio problema s uvjetnom, ali uz obavezu da namiri štetu u roku od tri godine.

Dok je novo suđenje počelo, ta presuda je postala pravomoćna, no kako se radi o djelu počinjenom nakon inkriminiranog razdoblja u ovom postupku, Glavini je zakon pružio mogućnost da ga kazne još jednom uvjetnom, pri čemu je ranija osuđivanost uzeta kao otegotna okolnost.

Glavina je prošlog tjedna na početku novog suđenja sve priznao i ustvrdio kako drugooptuženi radnik s benzinske crpke Damir Marinović nema veze sa slučajem. Sudsko vijeće nije, međutim, prihvatilo obranu kako je Glavina sam preturao po kantama i tražio račune kojima je kasnije pravdao isplatu 265 tisuća kuna iz blagajne vatrogasnog društva.

Marinović je na šest mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od godinu dana osuđen na temelju zatvorenog kruga indicija jer je većinu računa izdao upravo on, pojašnjeno je na objavi presude na kojoj se nisu pojavili ni Glavina, ni Marinović.

Kako DVD Makarska ni u ovom predmetu nije postavila imovinsko-pravni zahtjev, tužitelj Nikša Wagner je zatražio, a sudsko vijeće sutkinje Višnje Strinić prihvatilo, da se Glavini oduzme imovinska korist od 265 tisuća kuna jer je u postupku utvrđeno da je novac zadržao za sebe.

Glavina je inače sporio da je uzeti novac iskoristio za osobne potrebe. Tvrdio je kako se time financiralo uređenje vatrogasnog poligona, kao i troškovi vatrogasaca.

izvor: Dalmatinski portal

- Oglas -