Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOBivši pacijent o sudbini Dječjeg sela: 'Plakao bih od tuge, zašto nema...

Bivši pacijent o sudbini Dječjeg sela: ‘Plakao bih od tuge, zašto nema djece, zašto nema graje…’

-Prvi pacijenti u Dječje selo došli su sredinom šezdestih godina prošlog stoljeća. Mališane je čekala nova bolnica, doktori i medicinske sestre. Usred Dalmacije borova šuma tik uz more bila je iznimno pogodna za astmatičare. Danas su borovi jedini i ostali od nekadašnjeg ponosa Makarske rivijere  – donosi HRT u reportaži novinara Damira Ravlića o nekadašnjem liječilištu kod Baške Vode.

Nekoć poznata bolnica za respiratorne i alergijske bolesti liječila je djecu iz čitave tadašnje države i inozemstva, od kojih su neki tamo proveli i godine.

Klima je bila iznimno pogodna astmatičarima, dok su u sklopu liječilišta radili vrtić i četverogodišnja škola. Stanovalo je stotinjak djece, dok ih je ljeti bilo više od 500.

– Plakao bih od tuge, zašto nema djece, zašto nema graje, zašto nema sloge i poštovanja koju smo mi imali. Moji drugovi su biseri rasuti po cijelom svijetu, tu smo da zavirim u nostalgiju duše, kaže Haris Mrehić, Sarajlija koji je zbog bronhijalne astme u liječilište došao još 1974. i ostao toliko dugo da je 5. i 7. razred završio u Makarskoj.

– Bilo nas je puno, tete su bile odlične. Tek sad vidim koji su oni posao obavljali i kako smo, u ono vrijeme u odnosu na sadašnje, mi bili stvarno dobra djeca koja su slušala, koja nisu bježala i bili smo dobri, prisjeća se Irena Đivoje iz Splita.

Lječilište je radilo do početka Domovinskog rata, tada se useljavaju prognanici koji su održali zajedništvo među stanovnicima dječjeg sela. Neki od njih kazali su za HRT da to pamte kao najljepše dobra života.

-Svi smo bili jedna velika obitelj i bilo je prekrasno. Družili smo se, spavali jedni kod drugih, išli van, išli skupa u školu, išli u krađe badema i tako, prisjeća se Dajana Kovačević, koja je u Dječjem selu živjela do 2006.godine.

– Onda su nam jedan dan rekli kako se Dječje selo prodalo za jednu kunu. Prvo su ugasili struju, mi se i dalje nismo dali, ostali smo u mraku. Dođeš iz škole, ako si druga smjena, nemaš kako pisati domaću zadaću, pisali smo po svijećama, ali bilo je opet super, opet bi se nalazili kod nekog u sobi, družili se. Međutim, nakon nekih deset dana, ugasili su i vodu. I tu smo pali, govori Dajana Kovačević.

foto: Ivan Perić / izvor: Facebook/Tko se sjeća Dječjeg sela kod Makarske

Nakon toga slijedila je devastacija, pljačka svega što se moglo odnijeti, a dječje selo ni do danas nije prodano, dodaje novinar HRT-a.

– Još jednom pozivam vlasti u Republici Hrvatskoj, da se ovo ponovo stavi u funkciju. Prostornim planom općina Baška Voda ovdje je zamislila zdravstveno sportsko-rekreativni centar, na površini od 68 tisuća kvadrata, gdje je uredno vlasništvo, jedan kroz jedan, izjavio je za nacionalnu televiziju Joško Roščić, načelnik Baške Vode.

Nekadašnja djeca Dječjeg sela danas se okupljaju na društvenim mrežama, a već godinama je aktivna Facebook grupa “Tko se sjeća dječjeg sela kod Makarske“.

 

- Oglas -