Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOBiokovka zadovoljava kriterije plaže posebne namjene. Bebek kaže kako im ne pada...

Biokovka zadovoljava kriterije plaže posebne namjene. Bebek kaže kako im ne pada na pamet tražiti njeno ograđivanje

Protekle smo godine dobili novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama čiju smo proceduru pratili kroz cijeli serijal razgovora s raznim stručnjacima, a ono oko čega se najviše podizala prašina jest pitanje slobodnog pristupa plažama. Međutim, iako se isticalo kako se plaže ne smiju ograđivati niti naplaćivati ulaz na njih, članci zakona nisu baš tako jasni ni izričiti.

To kao i skori početak sezone s primjenom novog zakona nas je ponukalo da ispitamo tko bi se eventualno mogao provući kroz nejasne članke i kakav stav o tome imaju.

Prije svega ipak treba pojasniti da zakon razlikuje javne plaže i plaže posebne namjene. Javne plaže mogu biti prirodne i uređene, no za obje vrste plaža izričito se navodi kako se ne smije ograditi niti na bilo koji način ograničiti pristup, kao i da se ulaz na njih ne smije naplaćivati. Međutim, za morske plaže posebne namjene, koja se koristi na temelju koncesije, takva jasna zabrana nigdje se ne navodi.

Koncesija za takvu vrstu plaže može se dati javnoj ustanovi u sustavu zdravstva čiji osnivač je Republike Hrvatske ili jedinica područne (regionalne) samouprave, a čiji su korisnici u toj ustanovi radi liječenja i/ili rehabilitacije. Može se dati i pravnoj osobi koja je koncesionar na morskoj plaži čiji su korisnici naturalni turisti.

S obzirom da specijalna bolnica Biokovka odgovara ovim uvjetima, pitali smo ravnatelja Marka Ožića Bebeka je li ta opcija potpuno isključena.

– Upravo smo u postupku pripreme za ishođenje nove dokumentacije i naravno da nam takvo što ne bi palo na pamet. Možemo eventualno ograditi sam ulaz u more za invalide, ali plaža će uvijek biti otvorena, kazao je Bebek.

Iako je takva situacija nezamisliva i iako i uprava bolnice i resorni županijski odjel imaju jasan stav oko neograničenog pristupa plažama, postavlja se pitanje je li moguće da ovakvu definiciju plaža posebne namjene sutra iskoristi netko drugi.

Zašto je zakon ostavio prostor za manipulaciju, o tom je pak već u više navrata bilo govora i sve što ostaje je budno paziti na ono što se događa u prostoru.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -