Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaBiH: Sve više zaraženih u Čitluku, kritike zbog neučinkovitosti sustava

BiH: Sve više zaraženih u Čitluku, kritike zbog neučinkovitosti sustava

Broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini do četvrtka je povećan na 839, s 35 novih slučajeva u prethodna 24 sata, a u toj zemlji i dalje stižu kritike na račun neučinkovitog zdravstvenog sustava. Do sada je 35 osoba umrlo zbog komplikacija povezanih sa zarazom koronavirusom.

Novo žarište epidemije u BiH sada postaje Čitluk, gdje je zabilježeno novih 15 slučajeva zaraze pa je sada tamo ukupno 68 inficiranih osoba. Najveće žarište i dalje je Banja Luka, gdje je potvrđeno ukupno 229 slučajeva zaraze.

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić kazao je u četvrtak kako je tijekom testiranja 416 uzoraka utvrđeno da je među zaraženima i jedan liječnik Kliničkog centra u Banjoj Luci. Zaraza koronavirusom kod njega je utvrđena tijekom redovitog testiranja medicinskog osoblja koje se provodi kako bi se spriječila mogućnost da se zaraza proširi i na medicinske ustanove.

U cijeloj BiH do sada je testiranje na virus SARS-CoV-2 provedeno na oko osam tisuća uzoraka. Vlasti u toj zemlji nabavile su dodatnu količinu testova i tvrde kako su zalihe dostatne za trenutačne potrebe.

Liječniku zbog kritike otkazan angažman

No i dalje stižu kritike na račun neučinkovitog zdravstvenog sustava koji sporo odgovara na stvarne potrebe za kontroliranjem širenja zaraze.

Među kritičarima ima i liječnika, a jednom od njih je zbog toga otkazan angažman u Općoj bolnici u Sarajevu.

Umirovljeni liječnik Dragan Stevanović bio je među onima koji su se odazvali na poziv vlasti da se ponovo aktiviraju i pomognu zdravstvenim ustanovama u zbrinjavanju sve većeg broja pacijenata.

Ovaj bivši voditelj Internističkog odjela Opće bolnice ponovo se tamo javio na posao, no ubrzo je u javnim istupima počeo upozoravati na loše ustrojeni sustav trijaže i prijema pacijenata, pri čemu najviše trpe najteži bolesnici.

Lokalnim je medijima u srijedu potvrdio kako mu je direktor bolnice zbog toga otkazao suradnju.

“Direktor (Zlatko) Kravić je procijenio da mogu nanijeti više štete Općoj bolnici nego koristi s obzirom na to da previše pričam o radu političara i moćnika”, izjavio je Stevanović za portal Klix.

Dodao je kako je svjestan da problemima u zdravstvu kumuje politika odnosno borba različitih stranaka za postavljanje njihovih kadrova na ključna mjesta i u tom sektoru, te da se direktor Opće bolnice pokušava ne zamjeriti onima koji su ga tamo i postavili. Upozorio je kako takve političke igre ipak mogu imati poguban utjecaj na borbu protiv epidemije jer se u to petljaju nestručne osobe.

“Imate institucije koje formalno vladaju, ali i one koje su neformalne, ali istinski upravljaju sustavom. Krizni stožeri koji su sada oformljeni samo nalože određene mjere bez ikakvog pitanja postoje li svi kapaciteti i mogućnosti da se one realiziraju. Takvim načinom se ne pobjeđuje kriza”, poručio je Stevanović.

Hina

- Oglas -