Ponedjeljak, 15 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaBiH: Fikreta Abdića pustili iz zatvora da bi sudjelovao u izbornoj kampanji

BiH: Fikreta Abdića pustili iz zatvora da bi sudjelovao u izbornoj kampanji

Fikret Abdić, načelnik općine Velika Kladuša, pušten je u četvrtak privremeno iz zatvora u Bihaću i to kako bi sudjelovao u kampanji za predstojeće lokalne izbore na kojima se natječe za još jedan mandat.

Ovakva kampanja bez presedana uslijedila je nakon što su se Abdićevi odvjetnici Županijskom sudu u Bihaću i Središnjem izbornom povjerenstvu BiH (SIP) podnijeli žalbu jer su njihovom branjeniku uskraćena prava koja mu jamči Izborni zakon.

Iz Abdićeve Laburističke stranke ranije su optuživali SIP da dovodi u pitanje njegova temeljna ljudska prava i slobode tolerirajući činjenicu da je on u zatvoru iako je kandidat na izborima.

Po dolasku u Veliku Kladušu u večernjim satima Abdić se svojim pristalicama obratio s prozora zgrade općinske uprave poručujući im kako je uvjeren da će uz njihovu potporu ostati općinski načelnik.

“Iako sam otišao u zatvor, ja sve pratim i nijedna stranka nema ideje”, kazao je dodajući kako je sada vrijeme da Laburistička stranka, koja “jedina zna šta hoće” krene u kampanju.

Abdić je uhićen u lipnju ove godine pod sumnjom za korupciju te za zloporabu službenog položaja i ovlasti.

Na zahtjev županijskog tužiteljstva sud mu je odredio pritvor do okončanja istrage a ta mjera 8. listopada produžena je za još dva mjeseca.

Iz suda nisu pojasnili hoće li se i kada Abdić vratiti u pritvor.

On je mandat općinskog načelnika Velike Kladuše osvojio 2016. godine no u tom je gradiću rijetko boravio a većinu poslova u njegovo ime obavlja je kći Elvira.

Abdić je u Hrvatskoj ranije zbog ratnih zločina u BiH osuđen na 15 godina zatvora a iza rešetaka je proveo 10,5 godina. Na slobodu je pušten 2012. godine.

Hina / screenshot Laburistička stranka BiH Facebook

- Oglas -