Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaBiH: Dvoznamenkasti broj novozaraženih koronavirusom, najviše ponovo u Tešnju

BiH: Dvoznamenkasti broj novozaraženih koronavirusom, najviše ponovo u Tešnju

Novih jedanaest slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u posljednja 24 sata u Tešnju u središnjoj Bosni, gdje je već danima žarište epodemije, potvrdio je u četvrtak Klinički centar u Sarajevu.

Nakon provedenih testiranja na 259 uzoraka utvrđeno je ukupno dvanaest slučajeva zaraze, od kojih je jedanaest iz Tešnja, a jedan iz Sarajeva. To je ujedno prvi slučaj zaraze u glavnom gradu BiH još od sredine svibnja, dok se u Tešnju od 21. svibnja, kada je izbila epidemija, svakodnevno registrira dvoznamenkasti broj novozaraženih.

Do sada su u tom gradu potvrđena ukupno 93 slučaja zaraze, što ga je svrstalo na četvrto odnosno peto mjesto u BiH po broju oboljelih, zajedno s Mostarom, u kojemu je potvrđen identičan broj slučajeva.

Pojedinačno je najveće žarište Banja Luka, gdje je zaraženo 608 osoba od ukupno nešto manje od 2600 u cijeloj BiH. Kao oporavljene zdravstvene su vlasti evidentirale nešto manje od 2000 tisuće osoba.

U BiH su ukinute gotovo sve mjere ograničenja uvedene na početku epidemije, no i dalje nema nastave u učinionicama u školama i na fakultetima, a obvezna je uporaba zaštitnih maski u zatvorenim prostorima.

Građani BiH ipak su suočeni s ograničenjima pri putovanjima u inozemstvo, jer za sada moglu slobodno prelaziti samo granice sa Srbijom i Crnom Gorom, dok u Hrvatsku građani sa bosanskohercegovačkom putovnicom mogu ući samo s potvrdama o rezereviranom turističkom smještaju ili ukoliko posjeduju nekretnine.
Hina

- Oglas -