Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaBiH: Dodik najavljuje jačanje suradnje s Čovićem te ponovo prijeti raspadom BiH

BiH: Dodik najavljuje jačanje suradnje s Čovićem te ponovo prijeti raspadom BiH

Predsjednici vladajuće hrvatske i srpske stranke u BiH Dragan Čović i Milorad Dodik najavili su u srijedu kako će ojačati dosadašnju suradnju koju su ranije uspostavili na svim razinama vlasti no Dodik je pri tom ponovo zaprijetio raspadom države.

“Imamo usuglašene stanove oko većine tema. Ova suradnja će dalje jačati a nikako slabiti”, kazao je Čović novinarima nakon što su se on i njegovi suradnici sastali s Dodikom u Istočnom Sarajevu.

Čović je istodobno ocijenio kako njegov HDZ BiH “nema pravog partnera” na bošnjačkoj strani pa stoga nema ni nove vlade Federacije BiH na temelju rezultata izbora provedenih još 2018. godine.

Glavni partner HDZ-u BiH u Federaciji BiH je Stranka demokratske akcije (SDA) uz koju su i Demokratska fronta (DF) Željka Komšića te Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića dok je na državnoj razini u koaliciju uključen i blok srpskih stranaka okupljenih oko Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

“Bojim se da je koaliranje na razini BiH sve slabije umjesto da je bolje i to ćemo morati promijeniti ukoliko želimo bilo što napraviti”, kazao je Čović čija stranka već mjesecima razmjenjuje teške optužbe sa SDA o odgovornosti za svakovrsne blokade, uključujući provedbu reformi nužnih za stjecanje statusa kandidata za članstvu u EU.

Zbog spora između HDZ BiH i SDA o ulozi županija u Federaciji BiH blokirana je i raspodjela 330 milijuna eura koje je BiH kao država dobila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) a nema ni dogovora o izmjenama Izbornog zakona kao ni o izbornim pravilima za Mostar.

Milorad Dodik je kazao kako njegov SNSD pruža punu potporu Čovićevoj stranci.

“Ostajemo u političkom savezu s HDZ-om i to ćemo činiti do kraja”, kazao je Dodik ali je pozvao na što brži dogovor koji će omogućiti aktiviranje MMF-ovog kredita nužnog radi saniranja posljedica epidemije prouzročene koronavirusom.

Njegova je krajnja poruka ipak ponovo bila da je BiH podijeljena zemlja što iz međunarodne zajednice, kako tvrdi, “pokušavaju zakamuflirati” te je prognozirao kako će se suradnja uspostavljena u državi tijekom epidemije sada raspasti.

“Veoma je blizu dan… kada bi Republika Srpska mogla donijeti odluku da zakoni doneseni na razini BiH neće vrijediti u RS”, zaprijetio je Dodik najavljujući kao prvi korak odluku kojom neće dopustiti da se u tom entitetu provedu izbori u organizaciji sadašnjeg saziva Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) kojega on smatra nezakonitim.

Hina/foto Pixabay

- Oglas -