Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOBEZ KOMENTARA Ni Paunović ni Brkan nisu se stigli posvetiti Zakonu o...

BEZ KOMENTARA Ni Paunović ni Brkan nisu se stigli posvetiti Zakonu o pomorskom dobru

Prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama trebao bi se uskoro naći pred zastupnicima u Hrvatskom saboru. S obzirom da i Makarska ima svojeg saborskog zastupnika, obratili smo se Juri Brkanu za komentar.

Zanimao nas je njegov osvrt na prijedlog koji je bio na javnom savjetovanju do 17.prosinca 2022.godine i kojim se bavimo u našem serijalu ugošćujući profesore, doktore znanosti i ostale stručnjake. Svi oni ukazuju na probleme koji bi se u praksi mogli izroditi izglasavanjem ovakvog zakona.

Međutim, Jure Brkan nije imao komentara iako smo tražili tek općenit osvrt i iako bi bilo pošteno da saborski zastupnici koliko-toliko prouče materijale prije izglasavanja. No svi znamo kako stvari funkcioniraju u Hrvatskoj i svima nam je jasno da ionako stranka odlučuje.

Nešto konkretnija pitanja prije četiri smo dana uputili na adresu gradonačelnika Zorana Paunovića koji bi kao predstavnik jedinice lokalne samouprave trebao imati nekakvo predznanje o zakonu jer se ovaj akt itekako tiče grada Makarska.

Zanimalo nas je je li sam uložio nekakav komentar te kakav općenito stav ima prema zakonu. Pitali smo ga i kako komentira isključivanje jedinica lokalne samouprave iz upravljanja plažama, budući ih se u zakonu tretira samo kao održavatelje, ali ne i korisnike.

I naposljetku, zanimalo nas je što misli o zakonskoj mogućnosti da se čak 70 posto plaža u dijelovima van naselja dade u koncesiju gospodarskim subjektima.

Jučer nas je gradonačelnik zamolio za strpljenje najavivši odgovore tijekom današnjeg dana, no za sada njegov osvrt nismo dobili.

Komentar smo pokušali dobiti i od HDZ-ovog županijskog vijećnika Marina Urlića, ali nismo ga uspjeli dobiti na telefon.

Ivona Ćirak /foto MD

- Oglas -