Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOBesplatna marenda i u makarskim osnovnim školama: nastojat će se obogatiti obroci

Besplatna marenda i u makarskim osnovnim školama: nastojat će se obogatiti obroci

U idućem polugodištu će, prema planu aktualne prosvjetne vlasti, osnovci u hrvatskim školama imati besplatnu marendu, pa će tako biti i u makarskim osnovnim školama. Izdvaja se 10 kuna po učeniku, a ukupno je predviđeno za tu namjenu 544,2 milijuna kuna.

Kako doznajemo od Renate Gudelj, ravnateljice Osnovne škole oca Petra Perice, obrok u Makarskoj stajao je 7 kuna koje su do sada plaćali roditelji, osim u slučajevima korisnika besplatne marende pod određenim uvjetima.

– Od Ministarstva dobivamo 10 kuna za topli obrok, međutim, kako nemamo uvjete u kuhinji za pripremu toplog obroka, nego samo mliječnog obroka, tako ćemo u skladu s mogućnostima osmisliti marendu. S obzirom na povećanje od 3 kune pokušat ćemo poboljšati kvalitetu, pa ćemo vjerojatno ići na djelomično integralna peciva i žitarice. Voljela bih da u cijelosti nudimo zdrave obroke, ali cilj je da se što više pojede, rekla nam je Gudelj.

Budući nemaju uvjete za pripremu toplih obroka, hranu za cjelodnevnu nastavu osiguravaju dostavom iz specijalne bolnice Biokovka koja se jedina javila.

– Kako se općenito ide u smjeru cjelodnevne nastave, tako će biti nužno u doglednoj budućnosti osigurati uvjete u kuhinji za pripremu toplih obroka. S obzirom da je u planu, u obje makarske osnovne škole, ići u projekt dogradnje škola, nadam se da ćemo uvjete imati u relativnom skoroj budućnosti, kazat će ravnateljica Osnovne škole oca Petra Perice.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -