Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaBESPLATAN DERMATOLOŠKI PREGLED IZAZVAO VELIK INTERES Na daljnje preglede upućeno 10 posjetitelja...

BESPLATAN DERMATOLOŠKI PREGLED IZAZVAO VELIK INTERES Na daljnje preglede upućeno 10 posjetitelja plaže

U subotu, 10. kolovoza na gradskoj plaži kod Žute kuće u Makarskoj, 232 građana pristupilo je besplatnom dermatološkom pregledu koji je održan u sklopu dm-ove inicijative “Moje ljeto – nešto drugačije”. Dr. med. Ana Bubić i dr. med. Snježana Nakić Tošić pregledavale su madeže i promjene na koži, a na daljnje pretrage uputile su 10 posjetitelja. Dijagnosticirano je sedam atipičnih madeža, dva bazocelularna karcinoma i jedan melanom.

“U prevenciji zloćudnih tumora kože redoviti dermatološki pregledi iznimno su važni, a ovom akcijom nastojali smo kod javnosti osvijestiti upravo tu činjenicu. Naime, melanom, koji je najzloćudniji tumor kože, iz godine u godinu bilježi porast, a otkrije li se u ranoj fazi, on je u potpunosti izlječiv. U kasnijim fazama liječenje je komplicirano, a često i neizvjesno”, upozorila je dr. med. Ana Bubić.Inicijativu dm provodi u suradnji s Hrvatskim dermatovenerološkim društvom iz kojeg ističu kako većina građana zna kako se zaštititi od sunca, no kako malo njih to znanje primjenjuje. Za bezbrižno i sigurno ljeto, napominju, tri su najvažnija pravila: obavljanje preventivnog dermatološkog pregleda, izbjegavanje sunca između 10 i 16 sati te redovito nanošenja proizvoda sa širokim spektrom zaštite od UVA i UVB zraka tijekom boravka na suncu.

“Cilj inicijative ‘Moje ljeto – nešto drugačije’ jest potaknuti naše sugrađanke i sugrađane na odgovorno uživanje na suncu i još bolju brigu o zdravlju – jer zaštita je najbolja prevencija. Redoviti liječnički pregledi kože jako su važni i zato već deset godina organiziramo dermatološke preglede tamo gdje su građani najviše izloženi suncu – na plažama i kupalištima diljem Hrvatske. Nas u dm-u posebno raduje što se besplatnim dermatološkim pregledima svake godine pridružuje sve veći broj roditelja s djecom, čime potičemo razvijanje zdravih životnih navika i kod najmlađih. Uime dm-a zahvaljujem svima koji su nam se danas pridružili i podržali ovu inicijativu”, izjavio je Ivan Horvat, marketing i PR menadžer dm-a.

Na gradskoj plaži u Makarskoj dm je osigurao i zabavne radionice za djecu jer se čak 80 posto ukupne akumulacije negativnih učinaka sunčeva zračenja događa upravo tijekom djetinjstva i adolescencije. Na radionicama su tako mališani ponovili da je uz kremu sa zaštitnim faktorom potrebno nositi šešir ili kapu, oči zaštititi naočalama te izbjegavati sunce kada je ono najintenzivnije. Inicijativu čiji je cilj prevencija bolesti kože i edukacija građana o važnosti zaštite od sunca, dm provodi desetu godinu zaredom. Tijekom proteklih godina besplatnim pregledima kože i madeža, koje dm organizira u suradnji s Hrvatskim dermatovenerološkim društvom, pristupilo je skoro 11.500 građana, a oko 10 posto pregledanih upućeno je na daljnje preglede i liječenje.
R.I.

- Oglas -