Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaBernardić odgovorio Plenkoviću: Glas za HDZ je glas za korupciju

Bernardić odgovorio Plenkoviću: Glas za HDZ je glas za korupciju

– Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u subotu u Dubrovniku kako je glas za HDZ glas za korupciju, odgovorivši na izjavu premijera Andreja Plenkovića u razgovoru za Jutarnji list kako je ‘glas za Miroslava Škoru glas za SDP’.

Bernardić je na konferenciji za medije pred motivacijski sastanak s članstvom stranke u dubrovačkom Hotelu Neptun ustvrdio da se Plenković “četiri godine skrivao iza Bruxellesa, svojih suradnika, raznih povjerenstava, virusa i stožera”.
“Ne može se odlučiti bi li se radilo nedjeljom ili ne bi. Nije se mogao odlučiti oko bitnih odluka za Hrvatsku. Samim tim više ne može voditi Vladu RH. I nakon 5. srpnja je neće ni vidjeti”, rekao je Bernardić.
Odgovorio je i na izjavu HDZ-ovog zastupnika Branka Bačića da nije vidio, a vjerojatni ni neće vidjeti izborni program SDP-a.
“Je li to onaj Branko Bačić koji je preko vikenda u imovinsku karticu upisao 26 nekretnina, koji je nosio crne torbe za Sanadera? Nemojte da njega moram komentirati”, izjavio je Bernardić.
Šef SDP-a ocijenio je da se Plenkovićeva Vlada ponašala maćehinski prema turističkom sektoru, a da SDP namjerava odmah po izborima PDV u turizmu i ugostiteljstvu smanjiti na 10 posto.
“Uz to, mali iznajmljivači neće trebati plaćati paušal jer su oni jedini koji će spasiti turizam pa im to treba omogućiti odlukama i države i lokalnih vlasti. Posebno treba pomoći nautičkom sektoru kao jedinoj alternativi smještaju u velikim hotelskim kompleksima”, rekao je.
Podsjetio je na niz odluka Plenkovićeve Vlade koje su, po njegovom mišljenju, pogodile turistički sektor i prije pandemije.
“Kad danas prođete Dubrovnikom nakon pandemije, vidite o kakvom turističkom Armagedonu je riječ. Te ćemo posljedice još dugo osjećati. Odluke za oporavak donijet ćemo odmah nakon izbora”, zaključio je Bernardić.
Naglasio je kako će se SDP snažno zalagati za pomoć poljoprivredi, odnosno da se proizvodi plasiraju po puno većoj cijeni, kroz organiziran otkup, zadrugarstvo, veću cijenu otkupa i klaster za turizmom.
Bernardić je istaknuo kako će na listama SDP-a biti osiguran “rodni paritet”, što je, kaže, demokratski standard koji nema nijedna druga stranka u Hrvatskoj.
“To svi trebaju napraviti kako bi u politici bilo prisutno više žena. Skoro pola svih zastupnika SDP-a bit će žene. To je odgovornost prema društvu. Više žena u politici znači bolju i pošteniju politiku”, smatra Bernardić. Dodao je kako će pristati na sučeljavanje, a da je izborni program završen.
Predsjednik Kluba SDP-a u Hrvatskom saboru Arsen Bauk rekao je kako će Vlada Andreja Plenkovića ostati zapamćena po tri brojke.
“Prva je 15, zbog petnaest ministara koji su napustili Vladu. Druga je 18 preminulih u Domu za starije u Splitu. Treća je 61, jer već toliko dana prošlo od potresa u Zagrebu, a da nisu bili u stanju donijeti zakon da se pomogne građanima”, naveo je Bauk.
Naglasio je kako je protekli sastav Sabora bio dosad najturbulentniji, ali i najsramotniji, s obzirom na broj zastupnika koji su iznevjerili birače i mijenjali stranački dres.
“Ovi izbori su restart Sabora i nove politike u kojoj više neće biti prelazaka i iznevjerivanja birača”, izjavio je Bauk.
Rekao je da se slaže s izjavom Gordana Jandrokovića kako u SDP-u nema osobe kao što je Andrej Plenković. “Doista nemamo takvog talenta koji bi od 21 ministra do kraja mandata zadržao samo njih šest. Vjerujem da ga nećemo ni imati. I sretni smo zbog toga”, rekao je Bauk.
Hina

- Oglas -