Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOBebek: Na Peškeri možemo raditi aquapark i bazene

Bebek: Na Peškeri možemo raditi aquapark i bazene

Grad Makarska je prije dva dana postao vlasnik zemljišta koje se nalazi unutar UPU-a Peškera, odnosno područja od 23.000 kvadratnih metara površine. Radi se o postojećem, 10-ak godina starom urbanističkom planu uređenja kojega nažalost u ovom trenutku ne možemo analizirati jer nije objavljen na stranicama Grada, no Tonči Vuković, voditelj Odsjeka za prostorno planiranje Grada Makarske, potvrdio nam je da je ovdje predviđena sportsko-rekreativna namjena.

-UPU Peškera predviđa sadržaje u zoni takve namjene, kazao nam je Vuković, dok nam je Marko Ožić-Bebek, predsjednik Gradskog vijeća, rekao kako inače ne bi dobili zemlju od države.

-Da bi se dobila zemlja, morali smo dokazati namjenu, jer neće Država dati zemlju a da mi na tom zemljištu gradimo zgrade ili da prodajemo po tržišnoj cijeni. Iako je procijenjena vrijednost na oko 48 milijuna kuna, realna tržišna je daleko veća i sigurno iznosi neka 24 milijuna eura. No onda bi tako vrijedne kvadrate mogla prodavati i država, da je to cilj, a ne dati nama. Stoga, jasno je da tu može ići samo društvena namjena, a mi tu vidimo sportsko-rekreacijsku zonu. Što će tu biti, da li bazeni, aqua park s pratećim sadržajima, ili nešto treće, vidjet ćemo. Bila bi šteta tu napraviti nogometna igrališta; jedno bi bilo u redu, ali ne više, kazao nam je Bebek.

Kakvi su sve sadržaji dozvoljeni u ovakvoj zoni, mogli bismo gledati po zakonu, no najdetaljnije je to definirano u urbanističkom planu koji nam je Vuković obećao dati na uvid. Tu je propisano koliko na ova 2,3 hektara, uz sportsko-rekreativne sadržaje, može biti ugostiteljskih objekata, trgovina, suvenirnica…

Ova trenutno najaktualnija tema pokrenula je, inače, i reakcije na društvenim mrežama te je oko toga povedena svojevrsna diskusija. Makarski SDP je u priopćenju na svojoj stranici podsjetio da je Grad prodao staru upravnu zgradu Vodovoda, te da im je u planu prodaja Šumice. – Zašto bi s Peškerom bilo drugačije, pitaju se u SDP-u gdje tvrde kako ova gradska uprava na čelu s Brkanom nikad nije bila sposobna izraditi projektni zadatak i reći kako zamišlja taj vrijedni prostor.

Kako ga zamišljaju građani, pitali su na iz NLO (Nezavisne liste Osejava) pratitelje, koji su nudili razne ideje. Jedna od čitateljica je sugerirala optimalni model “vuk sit, a ovce na broju”, koji bi “trpio” i komercijalnu namjenu i zelene površine. Dakako, tek nakon natječaja koji bi se, kako doznajemo, mogli provesti i za samu ideju, a ne nužno standardni arhitektonski natječaj koji iziskuje vrlo konkretne smjernice uključujući i troškovnike. U komentarima većina navija za natječaj, a kakvoj je proceduri traženja najboljeg rješenja sklon gradonačelnik Jure Brkan, nismo uspjeli doznati jer nam nije bio dostupan.

Ivona Ćirak /foto Krešimir Borić/MD

 

- Oglas -