Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaBarušić: Broj oboljelih od korone vjerojatno će rasti idućih tjedana

Barušić: Broj oboljelih od korone vjerojatno će rasti idućih tjedana

O pojavi majmunskih boginja u Hrvatskoj, ali i ponovnom rastu broja novih slučajeva zaraze koronavirusom kod nas govorio dr. Zoran Barušić iz Klinike “Dr. Fran Mihaljević”.

Majmunske boginje su virusna bolest, primarno je stacionirana u glodavcima i drugim divljim životinjama na područje središnje i zapadne Afrike te kada se stvore preduvjeti može doći do prijenosa bolesti sa životinje na čovjeka, odnosno s čovjeka na čovjeka.

– Ovaj prijenos sa životinje na čovjeka se događa ili s kontaminiranim izlučevinama, ugrizom ili ogrebom. Prijenos s čovjeka na čovjeka se događa kapljičnim putem, kontaktom s kožnim promjenama te ono što je bitno, to mogu biti kontaminirani predmeti, posteljina, odjeća i slično, kazao je Barušić za HRT.

Imamo jedan slučaj u Hrvatskoj, osoba je u kućnoj izolaciji.

– Prema smjernicama u izolaciji bi trebao provesti 21 dan, bolest otprilike u jednom intervalu traje od dva do četiri tjedna. Ipak, svaki bolesnik je individua i procjenjuje se od strane obiteljskih liječnika odnosno epidemiologa, dodaje.

Osvrnuo se dr. Barušić i na situaciju s koronavirusom. Imamo aktivnih 2910 slučajeva, novozaraženih je 612, na bolničkom je liječenju je 229 ljudi, petero na respiratoru. Nažalost, četiri su osobe preminule.

– Situacija u našoj klinici je zadovoljavajuća, imamo 20ak bolesnika. Sve ovisi kakav će biti daljnji trend. Ukoliko se neće raditi o težim kliničkim slikama, moguće je da bolnica neće biti pod nekim velikim opterećenjem.

Ističe i da su najnovije podvarijante omikrona, kako se čini, razlog povećanja broja oboljelih od COVID-a.

– Nove varijante su u drugim zemljama EU su postale prevladavajuće, vjerojatno će biti tendencija rasta u sljedećim tjednima.

Što se može očekivati na jesen?

– Radi se dosta na novim cjepivima, modificiranim cjepivima. To je dugi put od pripreme do odobrenja. Što se tiče četvrte doze, ako pogledamo preporuku HZJZ već iz travnja imamo tu preporuku, za one najugroženije, starije od 80 i stariji od 65, a koji su štićenici domova za starije osobe – kazao je za HRT.
MD/foto MD

- Oglas -