Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKAustrijski list sa sjetom piše o ljepotama Šolte

Austrijski list sa sjetom piše o ljepotama Šolte

Austrijski dnevni list Kurier piše u nedjelju o hrvatskom otoku Šolti kao o drugom domu austrijskih turista koji ga zbog epidemije koronavirusa ne mogu posjetiti.

“Naša čežnja ima ime – mali dalmatinski otok Šolta koji izranja iz beskonačnosti morskih dubina a zbog koronavirusa neizgledno je  kada  će se  ponovno moći  posjetiti”, navodi list.

“Mali hrvatski otok Šolta  između Splita i Brača bio nam je uobičajeno krajem ljeta dva do tri tjedna drugi dom a samo putovanje na otok bio je poseban  doživljaj i ritual”, dodaje autor članka.

Neki Austrijanci su i ove godine rezervirali odmor na Šolti kada se još nije znalo za Covid-19. Od izbijanja epidemije sve  se je promijenilo i nitko ne zna kada će se uspostaviti normalni režim putovanja.

“Koronavirus nas zasad prisiljava da ostanemo kod kuće,  ali samim tim povećava se žarka želja da uskoro živimo kako smo živijeli prije”, piše urednik rubrike “Užitak putovanja” Uwe Mauch.

Za Šoltu kaže da obiluje prekrasnim maslinicima, vrtovima sa stablima limuna, naranči i smokava te mirisima lavande, ružmarina, lovorike, smilja i dugih mediteranskih biljaka.

Jedinstveno ozračje i miris mora te  južnjačka opuštenost ljubaznog domaćeg stanovništva, njihove pjesme, jela, vina, običaji, šetnje kroz voćnjake i  maslinike te domaći med samo su neki od specifičnosti otoka  piše Mauch.

Bilo bi jako lijepo kada bi na kraju beskonačnog tunela ograničenja izazvanih koronavirusom  bilo moguće krajem ovog ljeta ponovno  posjetiti  Šoltu, zaključuje autor.

Bečke ulice i trgovi Beča su na Uskrs uglavnom prazni i građani se pridržavaju strogih mjera vlade.

Prema ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, u epidemiji covida-19 zaraženo je 13.945 i umrlo 350 ljudi.

Hina / Photo by Bucography on Unsplash

- Oglas -