Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaAustrija očekuje povratak turista nakon proglašavanja Hrvatske rizičnom

Austrija očekuje povratak turista nakon proglašavanja Hrvatske rizičnom

Austrijske vlasti očekuju velike gužve na granicama ovog vikenda zbog povratnika s odmora iz Hrvatske koji bi mogli skratiti svoj odmor zbog uvrštavanja Hrvatske na listu rizičnih zemalja.

Na ulazu u Austriju kod Šentilja čekalo se u subotu ujutro oko sat vremena. Na ulazu u Sloveniju iz Austrije kod tunela Karavanke se u subotu prije podne čekalo i do tri sata.

U Austrijskom automobilskom klubu (ÖAMTC) očekuju da bi se kolone iz smjera juga mogle pojačati u večernjim satima u subotu te u toku nedjelje.

Tada se očekuju i još veći zastoji jer vlasti računaju s time da će mnogi austrijski državljani koji se trenutno nalaze na odmoru u Hrvatskoj zbog ponovnog uvrštenja Hrvatske na listu rizičnih zemalja i upozorenja od putovanja u ovu zemlju te s tim povezanim obvezama povratnika već ovog vikenda prijevremeno vratiti kućama.

Austrijska vlada je ovu odluku donijela u petak nakon vijesti o rekordnom broju novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj a ona je na snazi od ponedjeljka u ponoć.

Povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske od ponedjeljka moraju pokazati aktualni negativni test na koronavirus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju.

Prema aktualnim informacijama austrijskog ministarstva vanjskih poslova u Hrvatskoj se službeno na odmoru nalazi oko 3.000 austrijskih državljanina. No vlasti istodobno smatraju da je ova brojka višestruko viša.

“Mi polazimo od toga da se u Hrvatskoj nalazi mnogo veći broj austrijskih državljanina”, priopćeno je iz ministarstva.

Ministarstvo je također priopćilo da je samo posljednjeg tjedna zabilježeno preko 100 novih slučajeva zaraze koronavirusom za koje se dokazano zna da su zarazu donijeli s odmora u Hrvatskoj.

Zbog toga se od ponedjeljka očekuje i veći broj upita vezanih uz putovanja u Hrvatsku.

Ministarstvu vanjskih poslova će na posebnoj informacijskoj telefonskoj liniji pomoći 20 vojnika Bundeswehra

“Vojska u svakom trenutku raspolaže s vojnicima koji su spremni pomoći zdravstvenim ustanovama”, rekla je ministrica obrane Klaudia Tanner.

Vojnici već pomažu na kontroli ulaska u zemlju iz smjera Italije.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg je rekao kako su nakon Hrvatske, moguća i daljnja upozorenja vezana uz putovanja u inozemstvo. To se prije svega odnosi na španjolske Baleare.

“Mi znamo da ovim upozorenjima i ograničavanjima slobode putovanja mnogim Austrijancima stvaramo probleme. No ljeto 2020. nije kao ostala ljeta”, rekao je Schallenberg za javni servis ORF.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz zatražio je strože kontrole na koronavirus kod povratnika na granicama.

“Zdravstveni uredi ne obavljaju svoj posao kako treba. Kontrole bi trebali biti temeljitije i brže”, rekao je Kurz za dnevnik “Oesterreich” od subote.

Oporbena Slobodnjačka stranka Austrije (FPÖ) kritizirala je Kurza te mu predbacila vršenje pritiska na lokalne zdravstvene urede.

Glavni tajnik Michael Schnedlitz je rekao kako bi umjesto pritiska na ove institucije vlada u Beču trebala poduzeti nešto protiv sve brojnijih slučajeva falsificiranih negativnih testova na koronavirus kod povratnika iz zemalja zapadnog Balkana.

“Odavno je poznato da su mnogi od tih navodno negativnih testova povratnika iz zemalja zapadnog Balkana lažni”, priopćio je u subotu Schnedlitz.
Hina/foto Unsplash

- Oglas -