Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaArheolozi pod morem na Korčuli pronašli cestu staru 7.000 godina

Arheolozi pod morem na Korčuli pronašli cestu staru 7.000 godina

Sveučilište u Zadru objavilo je vrlo zanimljive vijesti vezane za podvodna arheološka istraživanja potopljenog neolitičkog lokaliteta Soline na otoku Korčuli. Arheolozi su pronašli ostatke koji su i njih iznenadili, jer je ispod naslaga morskog mulja otkrivena cesta koja je spajala potopljeno prapovijesno naselje Hvarske kulture s obalom otoka Korčule.

Kako navode, radi se o pažljivo složenim kamenim pločama koje su bile dio komunikacije široke četiri metra koja je spajala umjetno stvoreni otok s obalom. Radiokarbonskom analizom očuvanog drva pronađenog u prošloj kampanji, cjelokupno naselje datirano je oko 4.900 godina prije Krista. Ljudi su hodali ovom komunikacijom i to prije gotovo 7.000 godina.

Istraživanje je plod suradnje više institucija i tvrtki, a u njemu su uz voditelja Matu Paricu sa Sveučilišta u Zadru bili Domagoj Perkić (Dubrovački muzeji), Ivan Šuta i Vedran Katavić (Muzej grada Kaštela), Katarina Batur (Sveučilište u Zadru), Marta Kalebota (Gradski muzej Korčula), Eduard Visković (Kantharos), uz asistenciju Dalibora Ćosovića iz ronilačkog centra Lumbarda Blue.

Istovremeno na drugom kraju otoka Korčule arheolozi Sveučilišta u Zadru vrše kopnena istraživanja u blizini uvale Gradina u kod Vele Luke. Upravo je voditelj istraživanja Igor Borzić primijetio čudne strukture u moru uvale. Arheološki tim koji roni na lokalitetu Soline izvršio je pregled središnjeg dijela uvale Gradine, i na opće oduševljenje utvrđeno je na 4 do 5 metara dubine postojanje gotovo istovjetnog naselja kao i na Solinama. Na lokalitetu su pronađeni neolitički artefakti poput kremenih sječiva, kamene sjekire, te ulomci žrvnjeva – javljaju sa Sveučilišta u Zadru.
MD/foto Sveučilište u Zadru/Facebook

- Oglas -