Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAAPSTRAKCIJE I GALEBOVI Ela Puharić, perspektivna studentica primijenjenih umjetnosti, obilježila tjedan umjetničkim...

APSTRAKCIJE I GALEBOVI Ela Puharić, perspektivna studentica primijenjenih umjetnosti, obilježila tjedan umjetničkim angažmanima

Perspektivna studentica primijenjene umjetnosti Ela Puharić iz Makarske definitivno je obilježila svojim angažmanima umjetnički “resor” tjedna; jučer je predstavila izložbu slika “Ti mi reci” u Prvosvibanjskoj ulici, a istog je dana javno predstavljen i njezin mural “Galebovi” u pothodniku kod hotela Meteor.

Što se slika tiče, radi se o apstrakcijama koje su već bile izložene u Drveniku, u organizaciji TZ Drvenik, malog ureda koji očito teži promociji mladih umjetničkih snaga.

– Radi se o devet slika, apstrakcija, koje kod svakoga izazivaju drugačije asocijacije, što je bio cilj i same izložbe koja nosi naziv “Ti mi reci”. Pitali smo ljude što oni vide, i stvarno su govorili različite motive, kazuje Ela dodajući kroz smijeh kako su jedni u nekim radovima vidjeli ljubav, a drugi, vrlo prozaično – mjesečnicu.

Na pitanje je li netko vidio na slikama isto što i ona kao autorica, smije se: Nije nitko.

Studentica treće godine primijenjenih umjetnosti u Rijeci drugi je svoj rad poklonila gradu.

Na poziv Grada Makarska, a u dogovoru s Udrugom MART, Ela je oslikala galebove koji personificiraju turiste. Ideja se rodila još na proljeće, kada je trebala oslikati mural. No posao je prolongiran za rujan.

Galebovi su naslikani tako da jasno poručuju da se radi o našim gostima koji se, za razliku od domicilnog stanovništva s vrlo oskudnim i skromnim plažnim asortimanom, “oboružavaju” svakojakim plažnim rekvizitima. Oni nose suncobrane, čuvene crocsice, plastične papuče za more, napuhance i štošta drugo, veseli su i sretni na našem moru.

– I turisti su odlično reagirali na motive. Dok sam radila, stalno su se zaustavljali, promatrali, povezivali, fotografirali se…, kazuje nam Ela.

Darovitu studenticu koja za sebe veli kako je crtala od kada zna za sebe predstavili smo početkom kolovoza, kada je vodila radionicu za svoje vršnjake u sklopu aktivnosti Udruge studenata Makarske rivijere. Tada nam je Ela rekla kako ju zanimaju različiti motivi, od portreta do apstrakcija.

– Volim eksperimentirati. Važno je probavati i iskušavati razne tehnike i motive, za kraj će mlada Makarka čiji su radovi u petak izazvali jako dobre reakcije sugrađana.

Ivona Ćirak /foto udruga MART i Green Kala Art i D.Paunović

- Oglas -