Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaAntonia Radić Brkan: Imamo jasne korake kako osigurati novac za rad novog...

Antonia Radić Brkan: Imamo jasne korake kako osigurati novac za rad novog muzeja

Sutra će se na sjednici Gradskog vijeća naći i odluka o spajanju Gradskog muzeja Makarska i Galerije Antuna Gojaka u jednu kulturnu ustanovu. Obje ustanove djeluju samostalno od 1995. godine te su obje u Muzejskom dokumentacijskom centru upisane kao muzejii čiji su ravnatelji Marinko Tomasović i Josip Karamatić. Ukupno ove dvije ustanove broje šest radnika, od čega četvoro u muzeju i dvoje u galeriji.

Zašto je Grad kao osnivač obiju ustanova, koje financira cca 90 posto, odlučio ići na objedinjavanje? Koliko su spremni na tako kompleksan proces koji podrazumijeva ne samo spajanje dviju ustanova u jednu nego i potpuno novu kulturni infrastrukturu, a bez sumnje i drugačiju organizaciju rada? Naime, Gradski muzej Makarska na predstavljanju kulturne strategije je naveden kao “najtužniji muzej” na području Hrvatske, a kako bi zadovoljio sve uvjete, trebat će uložiti znatna sredstva u kulturu. Osim toga, pod novim će muzejem biti i Villa Irena. Pitanja koja se nameću mogu se svesti pod nazivnikom “brojke i slova”; kako će se financirati ovaj projekt i što će on donijeti.

Radi se, naime, o dugotrajnom i složenom procesu koji bi, prema najavama gradske vlasti, trebao voditi prema oživljavanju i dinamizaciji kulture u gradu. Zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan kazat će kako je sve to već definirano strategijom.

– Ovo je sada sama provedba te strategije i voljela bih da se to shvati kao jedan pozitivan iskorak. Naime, nije istina da će se išta ugasiti. Sve ovo radimo po smjernicama Ministarstva kulture i medija s kojima smo se savjetovali jer je to ujedno bio jedini način da i dobijemo odobrenje.

Gradski muzej Makarska je krovna institucija, a u sklopu muzeja bit će i muzej, i galerija, i Villa Irena i Centar za vizualne umjetnosti Merkur 5. Imat će jednog ravnatelja, a sad ih ima dva, tumači Radić Brkan.

Na pitanje o financiranju i planovima odvraća kako je financiranje kulture svugdje izazov.

– Uvijek je na proračunu veći dio, jer kultura sama po sebi ne može biti samoodrživa, niti je to njena primarna zadaća. Imamo jasne korake kako osigurati dio sredstava, a o tom ćemo raspravljati na Gradskom vijeću, veli zamjenica.

Zanimalo nas je namjeravaju li imati i neki dodatni ured koji bi se bavio kulturom u gradu, odnosno kane li uvesti neke nove programe.

– Ako pritom mislite na zapošljavanja, u ovom obimu galerije i muzeja nema planiranih zapošljavanja. Kako smo naveli, idemo na jednog ravnatelja umjesto na dva. Ako mislite na programe, programski dio se razvija i on je sastavni dio obveza ustanove.A neka zažive i Villa Irena i Merkur 5; tada ćemo sukladno upravljanju i o tome razmišljati, veli dogradonačelnica.

Bi li i ured za festivale bio dio nove kulturne ustanove?

– To je dio dugoročnog plana, za sada ne, kaže Radić Brkan.

Villa Irena i budući Merkur 5 kao centar za vizualne umjetnosti su im, kaže, važni projekti, ali prvi korak je spajanje galerije i muzeja čiji je Villa Irena sastavni dio.

– Za sada su objedinjavanje u jednu instituciju, optimizacija troškova te podjela poslova, kao i rad na strategiji naši prioriteti. Čvrsto vjerujem da ovaj projekt u kulturi može biti točka preokreta i inspiracija transformacije grada. Kulturne i kreativne industrije važne su za gospodarsku konkurentnost grada, za imidž i identitet grada i u nasem slučaju, možda i najvažnije, kulturne i kreativne industrije vazne su za naše sugrađane, sve dobne skupine, mlade generacije koje dolaze kako bi od malih nogu imali priliku upoznavati umjetnost i kulturu i odrastati s njom. Fokusirat cemo se na financijsku potporu sredstava EU za kulturu gradova i regija, za kraj će Radić Brkan.

Na sutrašnjoj sjednici se svakako očekuje aktivna rasprava po ovoj točki, a nadamo se da će vladajući ponuditi konkretne odgovore vezane za nekakav “akcijski plan”, rokove u kojima namjeravaju osigurati uvjete za adekvatan rad obiju ustanova i općenito očekivanja.

Ivona Ćirak/ foto O.Franić

- Oglas -