Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaANTE SELAK NAJBOLJI I U TIVTU Harmonika mi je život, završiti ću...

ANTE SELAK NAJBOLJI I U TIVTU Harmonika mi je život, završiti ću Akademiju i vratiti se u Makarsku podučavati djecu

Ante Selak je 2011.godine krenuo u makarsku Glazbenu školu s namjerom da upiše klavir, no na kraju se na preporuku ravnatelja Željka Vlahe ipak odlučilo za harmoniku, koju je te godine počeo podučavati prof. Dalibor Boljun. Od tada do danas je nanizao preko 30 prvih nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima, postao sinonim za velike rezultate i sigurno je među najuspješnijim učenicima u povijesti makarske škole. Bio je tako prvi u talijanskom Castelfidardu, na Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli, austrijskom Grazu, osvojio je naše državno prvenstvo u konkurenciji škola poput Pule, Poreča, Zagreba i Slavonskog Broda, bio je najbolji na natjecanjima u Srbiji, Kanadi, treći u dalekoj Kini i da ne nabrajamo dalje…

Tako se ovaj 15-godišnji učenik 1.razreda Srednje glazbene škole upravo vratio s 9. Međunarodnog festivala harmonike u crnogorskom Tivtu, s peharom i naslovom apsolutnog pobjednika u kategoriji učenika 1. i 2. razreda srednje škole. Selak je jedini u konkurenciji od 13 učenika osvojio preko 90 bodova, a samo natjecanje okupilo je oko 250 solista iz regije u petnaestak kategorija. Tivat mu je vjerojatno jedno od najdražih odredišta s obzirom da je u šest posljednjih godina tamo čak pet puta osvajao prva mjesta, a ovo mu je bilo treće natjecanje ove godine. Prethodno je na međunarodnom u Beogradu došao do druge, a u potom na natjecanju u Daruvaru osvojio prvu nagradu.

Anti smo čestitali u kratkom razgovoru nakon povratka iz Crne Gore. Kako je već poznato, Ante je dio prve generacije makarskih harmonikaša, a tu vjerojatno leži i razlog zašto mu je najveća želja upisati i završiti glazbenu Akademiju nakon koje bi se posvetio radu s novim mladim glazbenicima. -Mada sam harmoniku upisao zapravo slučajno, na kraju sam jako zavolio instrument i to jednostavno tako krene. Kada sam se upisao u Glazbenu školu ujedno je to bila i prva godina rada prof.Boljuna ovdje i kako smo započeli, tako je polako i sama harmonika kao instrument napredovala u ovom kraju, sve do nivoa kojeg imamo danas – kazat će nam makarski genijalac na harmonici.Naravno, svjestan je i toga da svira možda i najpopularniji instrument današnjice – barem u ovoj našoj široj regiji, no svojom (ne)srećom nije sklon ideji da umijeće pokazuje izvan glazbe koju izvodi u nastavnom programu. Nova natjecanja slijede na proljeće 2020.godine, a nastupit će i na Svjetskom trofeju harmonike u Portugalu i Australiji.
O.F.

- Oglas -