Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaMAKARSKAAna Ljubas (Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara): Sjever Hrvatske ima jak kongresni...

Ana Ljubas (Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara): Sjever Hrvatske ima jak kongresni turizam, ali mi želimo Makarsku

Makarska je od 9. do 12. studenoga bila domaćin 10. kongresa Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara, a kongres je ugostio čak 250 medicinskih sestara te 50-ak organizatora, predavača, suradnika i sponzora. Gosti su bili smješteni u hotelima Park i Meteor, a ukupno su u ova četiri dana ostvarili oko 1000 noćenja.

Zanimljivo je da ovo nije prvi kongres ove udruge u Makarskoj, a kako doznajemo od Ane Ljubas, predsjednice udruge, inače i glavne medicinske sestre na KBC-u Rebro, sudionici nipošto ne žele da bude posljednji. Štoviše, mnogi su, uključujući i nju samu, izrazili želju da Makarska bude domaćin europskog kongresa koji je zapravo u svjetskom rangu.

– Prvi put u Makarskoj smo imali kongres 2019. godine. U jednom usputnom razgovoru s Tončijem Kuriljem koji je tada bio vlasnik hotela Park, te ondašnjom direktoricom Parka Marinom Josipović, dotakli smo se ove teme i oni su pitali zašto ne bismo jednom takvo događanje doveli u Makarsku. 2019. godine vaš je grad ugostio oko 150 kardiologa na 5. simpoziju. Gospodin Kurilj i gospođa Marina su zaslužni i za ovogodišnji poziv, a članstvo se složilo. Zato upravo njima dugujem veliku zahvalnost jer su se zbilja potrudili, a Makarska je sudionike oduševila i ljubaznošću ljudi i osoblja, i komforom i ljepotom.

Nekako smo se zajedno našli u tome jer je njima stalo da potiču kongresni turizam u Makarskoj, a nama je to također jako drago jer se obično sve događa na sjeveru Hrvatske, bilo Zagrebu, ili Opatiji, Rovinju ili Lovranu. Zbog iznimno pozitivnog odjeka, dobre energije i jednog takvog cilja, da i mi pomognemo da se sezona u Makarskoj produlji, pala je ideja da iduće godine u Makarskoj bude europski kongres, ispričala nam je Ana Ljubas.

Ana Ljubas (desno)

No unatoč želji i “navijanju” brojnih sudionika, poput onih iz Austrije ili s Cipra, postoji jedan problem.

– Nama su za jedan kongres takvog ranga potrebne dvije do tri dvorane u kojima bi se paralelno odvijala predavanja. Dvorana u Areni Apfel je odlična, ali nije dovoljna. Mi smo kao udruga zainteresirani, gosti također, blizina aerodroma za europske goste je tu, ali mora i Makarska nešto učiniti da se pokrene kongresni turizam, zaključila je predsjednica ove udruge.

Ivona Ćirak /foto HUKMS

- Oglas -