Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAADVENTSKI TURISTIČKI "BOOM" U makarskim hotelima za doček 2022. šest puta više...

ADVENTSKI TURISTIČKI “BOOM” U makarskim hotelima za doček 2022. šest puta više gostiju nego prije dvije godine

Čak 3,3 puta više gostiju bilo je na Silvestrovo u Makarskoj nego 2019.godine koja slovi kao nekakva referentna godina kad govorimo o turizmu iz ere prije pandemije. Naime, na 31.prosinca u Makarskoj je u 2021.godini ostvareno 1199 noćenja, dok je na isti datum 2019.godine ta brojka iznosila svega 364.

Kako u izvješću TZ-a navodi stručni suradnik Matko Buljan, prije dvije je godine doček pao s utorka na srijedu, dok je sada Silvestrovo bilo s petka na subotu. Stoga je hotelijerima prije bilo teže privući goste, ističe Buljan. Ipak, radi se o izuzetno značajnom i poticajnom porastu. Podsjetimo, otvoreni su u Makarskoj bili hoteli Biokovo, Bonaca, Meteor, Park i Porin. Doček je bio priređen u hotelima Meteor i Park.

U hotelima je boravilo čak 929 gostiju, što je šest puta više nego 2019. kada je u hotelskom smještaju boravilo svega 148 gostiju. Doduše, u hotelske kapacitete se ubraja i primjerice City beach apartments, objekt koji nije hotel, a koji je također radio.

Glavni razlog tome je činjenica da već godinama Hoteli Makarska, odnosno kasnije Valamar, nisu otvarali hotele za doček, a ove su godine imali preko 550 gostiju. Dok je u hotelu Park, koji je za silvestarsku noć imao 180 gostiju, dobrim dijelom Nijemaca i Austrijanaca, bila potrebna covid potrvda, Valamar nije inzistirao na tomu.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -