Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOŠTO JE S AVIO-GOSTIMA Skandinavsko tržište za sada "mrtvo", velike nade polažu...

ŠTO JE S AVIO-GOSTIMA Skandinavsko tržište za sada “mrtvo”, velike nade polažu se u Švedsku

Prije dvije godine Skandinavci su, na datum 4.lipnja, ostvarili trećinu noćenja. Naime, 2019.godine ih je na ovaj datum u Makarskoj bilo gotovo 2700. Na ovogodišnje Tijelovo u gradu je ukupno noćilo nešto manje od 2300 gostiju, a Skandinavaca, kao i Britanaca, nema ni pod svijećom.

S britanskog je tržišta u Makarskoj 2019.godine bilo oko 700 gostiju, tako da su Skandinavci i Britanci, gosti koje je pandemija u lipnju blokirala za naše tržište, prije dvije godine na spomenuti datum činili preko 40 posto turističkog prometa. U hotelima u gradu pod Biokovom mahom su u predsezoni bili avio-gosti, dok se ove godine, zbog korona-krize, oslanjaju na tržišta dostupna automobilom. Kakva su očekivanja sa skandinavskog tržišta, s obzirom na trenutne informacije i mjere, pitali smo Marinu Josipović, direktoricu hotela Park.

Ona ističe kako su u subotu, 5.lipnja, sletjela dva chartera iz Stockholma na Split.

– Dolazak prvih TUI Nordic gostiju sa tog područja izuzetno nas veseli i ulijeva nadu po pitanju Šveđana. I prošla COVID sezona 2020. protekla je s gostima iz Švedske koji su lani iako skromno ipak krenuli u srpnju, tako da se nadamo da će i ostali skandinavski turoperatori pokrenuti avioprijevoz vezan za Split sa tri glavna aerodroma Stockholm, Göteborg i Malmö.

Danska šalje pozitivan signal nedavnim ukidanjem zabrana prema Hrvatskoj i stavlja nas na zelenu listu. Time očekujemo njihove individualne goste, a nadamo se i onim organiziranim prijevozom koji dolaze putem turističkih posrednika i naših ugovorenih partnera, rekla je Josipović.

Velika Britanija, inače naše značajno tržište, iako se već neko vrijeme otvorila unutar same zemlje, vrlo je oprezna prema otvaranju prema inozemstvu, upozorava direktorica Parka.

– Za vikend su tek krenuli s pojedinim organiziranim turističkim letovima prema Tenerifima, Madieri, Fario otočju, dok je Hrvatska još u zabrani za sad službeno do 20. lipnja, i čini mi se da bi to mogli i prolongirati, sigurno do srpnja, a za dalje ćemo vidjeti, zaključuje naša sugovornica.

U njihovom hotelu u sezoni 2019. Britanci su, inače, činili 10% svih dolazaka i oko 15% noćenja, dok su gosti sa skandinavskog tržišta držali 25% od ukupnog broja dolazaka te 35% od ukupnog broja noćenja.

– Prošle godine gosti samo iz Švedske su uspjeli doseći 35% od prometa rekordne 2019. dok gostiju iz Norveške nažalost nije bile, a po svemu sudeći isti scenarij nas oko Norvežana čeka i ove godine, iako nisu otkazali sezonu i Hrvatsku je moguće bookirati od 10. srpnja, komentirala je Josipović.

Drago Nosić, direktor hotela Biokovo, veli kako se od 1.srpnja očekuje uvođenje COVID putovnica što bi moglo pomoći kod putovanja iz ovih zemalja.

– Interesa neupitno ima, samo je pitanje organiziranog transfera. Mi smo u svakom slučaju spremni prihvatiti goste koliko god bude potrebe, međutim, za sada je skandinavsko tržište uvjetno rečeno mrtvo, kaže Nosić.

Trude se davati akcije u suradnji s Apollom ne bi li se to tržište što više aktiviralo, međutim, stvar je interesa turoperatora kada će podignuti avione.

U Velikoj Britaniji je, upozorava Nosić, opet došlo do zatvaranja nakon što su se samo na deset dana otvorili prema Portugalu, a sve zbog indijskog soja koji je navodno prisutan unatoč visokoj procijepljenosti.

– Vjerujemo da će sezona biti bolja od prošle godine, a mi u Makarskoj očekujemo oko 60 posto turističkog prometa od 2019.godine. Srpanj i kolovoz će sigurno biti dobri, a nade polažemo u posezonu koje lani nismo imali, i možda bi se baš tada moglo aktivirati skandinavsko tržište. Vjerujem da će se do tada procijepiti velik udio populacije, što će doprinijeti produljenju sezone, kazao je Nosić.

Zbog cijele situacije, jasno je da su hotelijeri orijentirani gotovo pa isključivo na auto-goste, pa se očekuju turisti iz Češke, Poljske, Njemačke, Austrije, Balkana…

– Vjerujem da će sezona biti bolja od lanjske. Godina slična prošloj bi nas nesumnjivo dotukla. Mi smo u Makarskoj ostvarili oko 40 posto prometa iz 2019., a ove godine bi trebalo biti bolje, rezimira Nosić dodajući kako trenutno rade s 30 do 40 posto kapaciteta.

Sve u svemu, kad se kaže da je godina izazovna, za hotelijere sasvim sigurno itekako jest, jer se u njihovom sektoru moralo izrazito prilagođavati nastalim okolnostima. Dugi niz godina su stvari bile manje-više jasno posložene, a sada je, vidi se to samo po strukturi gostiju, naprosto nužan veliki, a istovremeno vrlo oprezan manevar.

Ivona Ćirak /foto O.Franić/MD

- Oglas -