Subota, 27 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAMAKARSKI BAYWATCH PAZI NA TURISTE Učestale intervencije zbog vrućine, ozljeda bude i...

MAKARSKI BAYWATCH PAZI NA TURISTE Učestale intervencije zbog vrućine, ozljeda bude i na aqua parkovima

Velike vrućine potkraj lipnja izmamile su i golemi broj kupača na gradsku plažu, na koju od 15-og ovog mjeseca budno paze timovi makarske Spasilačke službe. Raspoređeni na pet tornjeva međusobno udaljenih po tristotinjak metara, ukupno deset spasilaca i voditelj svakodnevno dežuraju od 11 do 19 sati nadgledajući sigurnost plaže sa svojih punktova. Vjerojatno najfrekventniji na čitavoj plaži je toranj br.2, smješten blizu Žute kuće, a na kojem smo jutros porazgovarali s voditeljem makarskog Baywatcha Antom Ostojićem.

-Možemo kazati da je ovih početnih desetak dana sezone krenuli mirno i bez nekih ozbiljnijih intervencija. Do prije nekoliko dana je bilo još osjetno manje kupača, međutim plaža se vrlo brzo popunila tako da na prostoru kojeg nadgledamo bude i oko 2.000 ljudi. Naravno, najveći protok ljudi je kada su i najveće vrućine, tako da 14 sati moramo biti posebno na oprezu – govori nam Ostojić, inače makarski spasilac sa sigurno najdužim radnim stažom – punih 11 godina otkako je Spasilačku službu preuzeo gradski Crveni križ, a već do tada je kao spasilac na makarskoj plaži radio pet ili šest godina. Kako nam govore u Crvenom križu, u dnevni raspored upadaju svakodnevne intervencije poput uboda ježinaca, ogrebotina i porezotina, ili vezanih za zamor plivača, kada ih pedalinom odvedu natrag do žala. Zbog vala velikih vrućina učestale su i intervencije zbog slabosti ili nesvjestice. S druge strane, pojava novih plažnih atrakcija dovela je sa sobom i svoj tip ozljeda, pa je i ove sezone zabilježeno iščašenja ramena ili stopala kod mlađih osoba na aqua parkovima.

-Uz osnovne radnje, djelatnici brinu i o širem sigurnosnom aspektu kupača, pa tako udaljuju pse lutalice, upozoravaju motorna plovila koja uđu u zonu kupača ili se privezuju na zaštitne plutače, kao i druge potencijalne opasnosti i uznemiravanja kupača – govori ravnatelj CK Makarska Gloryan Grabner, ističući da je sigurnosni rizik na gradskoj plaži danas dosta veći u usporedbi sa stanjem od prije nekoliko godina, kada je različitih plažnih rekvizita za turiste bilo manje. –Važno bi bilo poraditi na nabavi novih pomagala za brži pristup unesrećenoj osobi, te ubrzati postupke koji u krajnjoj liniji mogu spasiti nečiji život – smatra ravnatelj CK Makarska, dodajući da će s Gradom i koncesionarima razgovarati i o uvođenju novih djelatnika na dijelovima plaže koji još nemaju dovoljnu pokrivenost.

O.F. / foto D.Antonini

- Oglas -