Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAPRIJEVOZ SREDNJOŠKOLACA I roditelji će snositi trošak za pokaz

PRIJEVOZ SREDNJOŠKOLACA I roditelji će snositi trošak za pokaz

Roditelji će ipak snositi trošak prijevoza za svoje srednjoškolce, rezultat je to 19-dnevnog vijećanja Grada Makarska koji je na koncu odlučio raskinuti ugovor s Prometom Makarska.

Kako bi dokazao da prijevoznik nije u pravu s podizanjem cijena i kako neće pristati na njihove uvjete, gradonačelnik Zoran Paunović je poručio roditeljima da će morati preuzeti taj dio troška na sebe. Na godišnjoj razini radi se o nekih 100 tisuća kuna razlike koju Grad ne želi plaćati. Riječ je o razlici između propisane i komercijalne cijene koju određuje prijevoznik.

Uostalom, evo objave gradonačelnika koji se obratio priopćenjem nakon 19 dana.

– Grad Makarska će prijevoz srednjoškolaca koji nastavu pohađaju van Makarske ubuduće sufinancirati uplatom jednokratne potpore na račun roditelja. Na taj način će im bit isplaćeno 25% iznosa kojeg je država odredila kao cijenu karte i to za svih šest mjeseci 2023. godine.

Podsjetimo, država sufinancira 75 posto propisanog iznosa, a radi se o 1.610,00 kuna po učeniku koji putuje u Omiš, a 1.903,00 kune za učenika koji putuje u Split.

Promet za 49 makarskih učenika koji svakodnevno koriste prijevoz ne odobrava nikakav popust na redovnu cijene karte, iako se radi o više od 11 tisuća karata u razdoblju od 6 mjeseci!

Unatoč tome što je država povećala propisane cijene za 20 %, Promet Makarska nastavio je s povećanjem svojih cijena tako da su troškovi sufinanciranja za Grad Makarsku porasli sa 162 tisuće na 300 tisuća kuna.

Ugovor prema kojem Promet opet u bilo kojem trenutku može podići cijene, čime se iznos sufinanciranja automatski povećava, neprihvatljiv je za Grad kao stranu koja na nikakav način ne može utjecati na iznos koji će u konačnici doći na naplatu.

Obratili smo se i nadležnim ministarstvima kako bi ih upoznali sa svim spornim detaljima situacije u koju je Promet doveo Grad Makarsku i čekamo njihovo tumačenje postupanja prijevoznika u konkretnom slučaju.

Zbog svega navedenog smo odlučili prekinuti dosadašnju suradnju s Prometom i donijeti drugačiju odluku o sufinanciranju prijevoza srednjoškolcima, te iako razumijemo negodovanje roditelja koji moraju plaćati dio cijene, Grad ne može pristati na ovakav model sufinanciranja na kakvom Promet inzistira.

Kako bi što brže isplatili potporu za sufinanciranje roditeljima koji su već kupili karte i koji će ih i dalje kupovati, Izmjene Odluke o socijalnoj skrbi bit će hitno usvojene na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, a roditelji će putem internetske stranice Grada Makarske i lokalnih medija biti obaviješteni o predaji zahtjeva za isplatu ove potpore, stoji u objavi.

Ivona Ćirak/foto M.D.

- Oglas -