Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacija21.LIPNJA Proslava solisticija u Stonehengeu prenosit će se na internetu

21.LIPNJA Proslava solisticija u Stonehengeu prenosit će se na internetu

Proslava ljetnog solsticija u Stonehengeu ove se godine neće održati zbog zabrane velikih okupljanja usljed pandemije koronavirusa, no oganizacija English Heritage, koja upravlja lokalitetom pobrinula se da svi zainteresirani uživaju u izlasku sunca u prijenosu uživo na svim kanalima društvenih mreža.

Najavljujući otkazivanje na društvenim mrežama British Heritage je objavio: “Zbog sigurnosti i dobrobiti svih nas, morali smo otkazati ovogodišnju proslavu ljetnog solsticija u Stonehengeu. Znamo da je ovo posebna prigoda za mnoge među vama, zbog čega smo je odlučili besplatno prenositi uživo”.

Organizatori su pojasnili da je odluka o otkazivanju događaja, planiranog za 20. lipnja, donesena nakon konzultacija s hitnim službama, kao i druidskom i poganskom zajednicom te da je u skladu s trenutačnom zabranom većih okupljanja u Velikoj Britaniji. Stonehenge je za javnost zatvoren od 18. ožujka.

Od svojeg nastanka ovaj se drevni objekt povezuje s ljetnjim i zimskim solsticijima sjeverne hemisfere. Okupljanje na lokalitetu u sklopu ljetnog solsticija stoljetna je tradicija. Svake se godine ondje okupi oko 10.000 ljudi koji obilježavaju najdulji dan u godini.

Stonehenge je na UNESCO-u popisu zaštićene baštine još 1986. godine i po mišljenju mnogih bio je mjesto štovanja božanstva Sunca jer je otvor u krugu okrenut prema ljetnome izlasku sunca.

Nije prvi put da se ljetnji solsticij prenosi na internetu. Prošle je godine English Heritage lansirao internetsku stranicu Stonehenge Skyscape kako bi ljudima širom svijeta omogućio da dožive jedinstven izlazak sunca.

Ljetni solsticij iz Stonehengea ove će se godine uživo prenositi 21. lipnja i na Facebook stranici English Heritagea.

Poznati megalitski spomenik građen je od golemih kamenih blokova, no nema jedinstvenu strukturu. U serijama je izmjenjivan i ponovno građen u razdoblju od 1500 godina, a najranija je faza gradnje, prema arheolozima završena oko 2900. godine prije Krista. Od izvornih 30, danas je očuvano tek 17 stupova sa šest takozvanih nadvrataka.

Hina / ilustracija Pixabay

- Oglas -