Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAVIDEO: UZOR OSEJAVA "Pokretanjem postupka zaštite Osejave i Sv. Petra makarska gradska...

VIDEO: UZOR OSEJAVA “Pokretanjem postupka zaštite Osejave i Sv. Petra makarska gradska vlast obmanjuje javnost u predizborne svrhe”

– Povodom mogućeg usvajanja Prijedloga Odluke o pokretanju postupka za proglašenje područja poluotoka Sv. Petar i Osejava zaštićenim područjima u kategoriji značajnog krajobraza na sutrašnjoj (7.10.2020.) sjednici makarskog Gradskog vijeća, odlučno tvrdimo kako aktualna gradska vlast ovime svjesno obmanjuje javnost te još jednom ponižava svoje građane i građanke koji su već rekli što misle o velebnim projektima na Osejavi – poručili su danas iz Udruge za održivi razvoj Osejava na konferenciji za medije održanoj u Parku fra Jure Radića.

– Da je pokretanje navedenog postupka unaprijed osuđeno na neuspjeh uvjerili smo se i sami u travnju 2018. kada smo kao tadašnja Građanska inicijativa revoltirani gradonačelnikovim ignoriranjem broja potpisa u peticiji o ukidanju UPU-a Platno, željeli naći drugi mehanizam zaštite makarskih poluotoka. Zahtjev za pokretanjem postupka zaštite u kategoriji značajnog krajobraz uputili smo tada nadležnom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, a nakon toga i Javnoj ustanovi „More i krš“ te smo u tu svrhu sami financirali izradu geodetske podloge za Osejavu i Sv. Petar.

Od obje smo institucije dobili sličan odgovor koji ide u smjeru nemogućnosti zaštite navedenih područja jer ista najvjerojatnije ne zadovoljavaju određenim uvjetima sukladno predmetnom Zakonu, a sama procedura je dugotrajna, skupa i u pogledu konačnog rezultata, vrlo neizvjesna. Kao jedinu raspoloživu pravnu mogućnost Ministarstvo i JU „More i krš“ su naveli zaštitu kroz prostorno plansku dokumentaciju, što implicira stavljanje UPU Platno van snage i zabranu bilo kakve izgradnje na području Osejave i sv. Petra – kažu iz Uzor Osejava.

UZOR Osejava
– S obzirom da aktualna gradska vlast i dalje ignorira mišljenje 4 177 građana i građanki Makarske koji su potpisivanjem peticije zatražili trajnu zakonsku zaštitu obaju poluotoka, nije nam jasno zbog čega ista sada predlaže pokretanje procedure zaštite bez ikakve pravne osnove, trošeći novac poreznih obveznika na izradu bezvrijednog elaborata naručenog od splitske tvrtke „Zeleni servis“. Jedini zaključak koji nam se nameće je taj da se ovdje radi o predizbornom „mazanju očiju“ te zlouporabi moći i pozicije

vlastodržaca koji se u vremenu najveće gospodarske krize od Domovinskog rata razbacuju javnim novcem. Za razliku od gradske vlasti koja sa javnim dobrom postupa kao sa vlastitim dvorištem, građani i građanke Makarske zelene javne površine smatraju zajedničkim prostorom kojeg žele sačuvati, što su u ostalom i dokazali čišćenjem velikog dijela obaju poluotoka te sađenjem preko tisuću sadnica pinjola i čempresa u nacionalnoj akciji „Zasadi drvo ne budi panj“, a sve u skladu sa šumsko gospodarskim planom upravljanja Hrvatskih šuma.

Također naglašavamo kako gradska vlast i dalje krije identitet mogućeg ulagača u Sportsko rekreacijski centar Platno, bez objašnjenja isplativosti tog projekta i načina njegovog uklapanja u već ionako preopterećenu i manjkavu komunalnu infrastrukturu. Jedino što znamo i vidimo je bezobzirno žderanje rubnih dijelova Osejave kroz širenje tzv. komunalne zone na Dugišu i sakaćenje prirode na obalnom dijelu Sv. Petra. Ukoliko nas žele uvjeriti u suprotno, predstavnike gradske vlasti još jednom pozivamo da krenu u proceduru mijenjanja Prostornog plana Grada: UPU Platno stave van snage i zabrane bilo kakvu gradnju na Osejavi i Sv. Petru. Jedino će tako dokazati da su im zaštita prirode i održivi razvoj
Makarske zaista važni – stoji u priopćenju kojeg ispred UZOR Osejava potpisuju Ivana Miočević Franić, Petra Mravičić i Petar Kelvišer.
O.F.
- Oglas -