Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOUREĐENJE GRADSKE JEZGRE Evo koje je zahtjeve ugostitelja Grad prihvatio, koje je...

UREĐENJE GRADSKE JEZGRE Evo koje je zahtjeve ugostitelja Grad prihvatio, koje je odbio, i oko čega će se lomiti koplja na sjednici

Na sjednici Gradskog vijeća idućeg četvrtka jedna od najvažnijih točaka bit će Odluka o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno povijesne cjeline grada Makarske, zajedno s izvješćem s javnog savjetovanja. Podsjetimo da je nakon završenog savjetovanja gradonačelnik Zoran Paunović zajedno sa zamjenicom Antoniom Radić Brkan pozvao ugostitelje na sastanak, na kojemu se dalo zaključiti kako se većina primjedbi neće usvojiti. To je sada vidljivo i u izvješću koje je dio sugestija, poput one o uvažavanju klimatskih prilika glede izbora tendi ili veličine ugostiteljskih štekata, primio na znanje. U obrazloženju je navedeno kako će se ionako raspisivati projektantski natječaj za urbanu opremu te kako će se arhitektima napomenuti kako moraju voditi računa o snažnoj buri.

Tri su primjedbe djelomično prihvaćene: ona o zamjeni PVC otvora drvenim ili aluminijskim, u smislu da će se to primjenjivati samo u slučaju postavljanja novih. Dakle, stanari stare gradske jezgre neće morati mijenjati otvore. Druga je primjedba vezana za dimenziju šankova koje su nešto povećane, a treća, ona koja je možda najvažnija ugostiteljima koji će morati izdvojiti velike iznose za prilagodbu, tiče se mogućeg sufinanciranja od strane Grada. Iako je na sjednici obećano kako će se naći nekakav model, iz obrazloženja se to ne da iščitati decidirano. Naime, napisali su kako djelomično sufinanciranje Grada za usklađenje s odredbama odluke, koje se tiče većih financijskih ulaganja, nije predmet ove odluke već će eventualno biti predmet neke od budućih odluka Gradskog vijeća.

Što se tiče primjedbi oko podesta na Kačićevom trgu, odbijene su s objašnjenjem kako markiranje javne površine nije prihvatljivo čak i kada je ista u nagibu. Postavljanje podesta je negiranje javnog karaktera prostora povijesne cjeline grada Makarske, stoji u tumačenju. Odbijen je i zahtjev da se prolongira rok prilagodbe s riječima kako su realni. Ugostitelji imaju ovu godinu za manje skupe promjene te iduću godinu za krupnije izdatke te to, kako navodi Grad, ostavlja dovoljno vremena za prilagodbu.

Inače, predlagatelj odluke, Grad, dodao je i dva amandmana, jedan koji dozvoljava postavljanje pomičnih rashladnih vitrina iznimno, uz odobrenje upravnog odjela, te drugi koji zabranjuje postavljanje kioska u staroj gradskoj jezgri.

Odluku će, osim vladajuće koalicije, po svoj prilici ipak prihvatiti i NLO, čiji je vijećnik uložio i primjedbe u javnom savjetovanju čiji je dio uvažen, iako nisu željeli komentirati prije sjednice. I HDZ je ostao suzdržan do stranačkog sastanka.

S obzirom da i dalje ima dio nejasnoća, primjerice oko rješenja štekata na Kačićevom trgu za koje će se, kako doznajemo, ipak tražiti neki zamjenski modus, ili oko sufinaciranja, vjerojatno će se na sjednici izroditi rasprava. Za očekivati je i da će oporba kritizirati socijalnu dimenziju odluke koja je prilično odvažna i u kojoj Grad nije baš pokazao spremnost na popuštanje.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -